Még jelentkezhetnek a nyúlprogramra

A Nyúl-unk a munkáért program pályázati határidejét augusztus 20-ról augusztus 31-re módosította a program szervezőbizottsága – közölte Csúvár Zsolt szervezőbizottsági elnök csütörtökön.

MNO
2011. 08. 18. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint csütörtökön délig 105 település pályázati anyaga érkezett meg. A hosszabbítást azzal indokolta, hogy sok kérdés érkezik a programmal kapcsolatban még most is, ezért a szervezőbizottság szerint kell néhány nap a pályázó közösségeknek a pályázatok összeállítására.

A korábbi bejelentés szerint a húszmillió forintos ráfordítással meghirdetett pályázaton kétszáz, az elmaradott térségekben élő család vagy közösség számára adnának lehetőséget a nyúltartás beindítására. E szerint a nyerteseknek közösségenként öt anya- és egy baknyulat ajánlanak fel, a tartáshoz szükséges eszközökkel, három hónapra ingyentakarmánnyal, a tartást betanító oktatási programmal együtt.

Csúvár Zsolt a közleményben hangsúlyozta: a Nyúl-unk a munkáért program civil kezdeményezés. A kiírók, a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet célja a háztáji gazdálkodás erősítése. A program elindítói úgy vélik: a programot megfelelő utánkövetéssel fenntarthatóvá kell tennie a végrehajtásra vállalkozó településnek. Így biztosítania kell az ellenőrzést, a közösségben folyó nyulászkodás fenntartását.

A program elsődleges szerepe az, hogy a családok önellátását segítsék. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy öt anyanyúl szaporulata nem elegendő arra, hogy „pénzt csináljanak belőle”, de arra elég, hogy évente 100-120 darab nyulat megegyenek. Mindezzel együtt, ha a program segítségével lesznek olyan kisvállalkozók, akiknek az állománya felszaporodik 200-300 darabra, megtalálják a módját az értékesítésnek is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.