Még titkokat rejt az „agyatlan”

Az „agyatlan” múmia háromdimenziós felvételeit készíttette el a Smithsonian Természettudományi Múzeum CT-szkenner segítségével.

MNO
2011. 08. 19. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képek az intézmény Síron túli élet az ókori Egyiptomban című kiállításának honlapján szerepelnek majd. A tárlat bemutatja az óegyiptomiak életét, hitvilágát, valamint azt, hogy a temetkezési szokásokból miként lehet következtetni a korabeli kulturális életre.

A Smithsonian Intézet az 1950-es években kapta a 2500 éves múmiát, amelyről a mostani vizsgálatokig vajmi keveset tudtak – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Az új felvételeknek köszönhetően viszont kiderült, hogy egy magas rangú férfiról van szó, a mumifikálási eljárás során ugyanis, miután eltávolították az elhunyt agyát és belső szerveit, helyüket szorosan összetekert lenvászonpólyákkal tömték ki. Ezt az eljárást kizárólag az elit tagjainak balzsamozásakor alkalmazták.

A férfi valamikor a XX. és a XXVI. dinasztiák uralkodása idején élt Alsó-Egyiptomban. A negyvenes éveiben távozott az élők sorából, ami az ókori Egyiptomban meglehetősen magas kornak számított.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.