Még várni kell a közös valutára

Az ázsiai monetáris integráció csak sokára valósulhat meg és kérdéses, hogy a kínai jüan a térség referenciavalutájává növi-e ki magát – mondta Kuroda Karukio, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke csütörtökön egy, az Australian Financial Review szaklapnak adott interjúban.

MNO
2011. 08. 18. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban, az 1997–1998-as ázsiai pénzpiaci válság után merült fel, hogy közös valutát hoznának létre. Az euróövezeti gondok azonban rámutattak azokra a nehézségekre, amelyek egy ilyen monetáris unióval járnak. Csütörtökön Kuroda kijelentette, hogy bár az ázsiai integráció még megtörténhet, a közeljövőben azonban biztosan nem. Úgy fogalmazott: „Negyven, ötven vagy hatvan év múlva elképzelhető, hogy Kelet-Ázsia egyes részein, vagy ennél nagyobb területen lesz közös valuta.”

A közgazdász elmondta, nem valószínű, hogy a kínai jüan vagy a japán jen egyedüli ázsiai valutává lépne elő, vagy átvenné a dollár referenciaszerepét Ázsiában. Kifejtette: „ha valaha lesz is közös ázsiai valuta, akkor az mesterséges vagy létrehozott fizetőeszköz lesz, mint amilyen az euró”. A manilai székhelyű bank korábban rendre egy közös ázsiai fizetőeszköz létrehozása mellett érvelt. Az elmúlt időben azonban nagyobb hangsúlyt fektet a kereskedelmi és fejlesztési integrációra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.