Megállapodtak az előre hozott választások időpontjáról

Előre hozott törvényhozási választások lesznek Marokkóban november 25-én a pártok megegyezése alapján – jelentette be a keddre virradó éjjel Tájeb Sarkávi belügyminiszter, akit a MAP marokkói hírügynökség idézett.

MNO
2011. 08. 16. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végleges időpontot mintegy húsz (kormányon és ellenzékben lévő) párt képviselői és a miniszter tanácskozásán tűzték ki. Sarkávi elmondása szerint „a politikai pártokkal folytatódnak a konzultációk mindarról, ami a közelgő választások előkészületeivel kapcsolatos”. A legutóbbi választásokat 2007 szeptemberében tartották.

Az eredetileg jövő ősszel esedékes következő voksolást azért hozzák előbbre, mert a július elsejei népszavazáson a lakosság új alkotmányt szavazott meg. A VI. Mohamed király javaslatára született új alaptörvény nagyobb hatáskört ad a miniszterelnöknek, növeli az igazságszolgáltatás függetlenségét, és bővíti a szabadságjogok körét, miközben megőrzi az uralkodó vezető szerepét.

A pártok közlése szerint a kormány rövidesen közzéteszi a választások november 25-i időpontjáról szóló rendeletet.

Trónbeszédében VI. Mohamed az új parlament gyors megválasztására szólított fel, hogy mielőbb kijelölhető legyen egy új miniszterelnök a győztes pártból, a szavazók több mint 98 százaléka által jóváhagyott új alkotmánynak megfelelően.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.