Megélénkült a befektetési ingatlanpiac

Becslések szerint a magyar ingatlanpiacon 283 millió euró értékű befektetés történt az év első felében, míg tavaly egész évben csaknem 200 millió euró.

MNO
2011. 08. 18. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LeRiche István, a Colliers International ingatlanügynökség budapesti irodájának befektetési társigazgatója az MTI-t csütörtökön közleményben arról tájékoztatta, hogy ennek jelentős része nemzetközi, illetve regionális tranzakciók keretében történt, azaz a magyarországi befektetés egy-egy külföldi befektető portfóliójának a része. Az év egészében a Colliers – konzervatív becslés szerint – 600 millió euró körüli befektetést vár.

Jelenleg sok ügylet van folyamatban és több tranzakció várható a második fél évben. Ezek a Magyarországra irányuló befektetői bizalom visszatérését is megerősíthetik majd – vélekedik a szakember. Több olyan ügylet van, amit az első fél évben terveztek lezárni, de a befektetők kockázatkerülők maradtak, így több időt szánnak az előkészületekre – jegyezte meg LeRiche István, hozzátéve, hogy változatlanul nehéz a finanszírozás.

A bankok ugyanis csak a legjobb termékek esetében hajlandók hitelt nyújtani, és ez – áttételesen – a keresletet is meghatározza az ingatlanpiacon. A hozamok lényegében változatlanok maradtak az elmúlt időszakban, és nem várható gyors javulás. A jó minőségű iroda- és kiskereskedelmi ingatlanokra a hozamelvárás 7,5-8 százalék körül van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.