Megerőszakolták, bocsánatot kellett kérnie

Horrorba illő eseményekről számol be a CBS: egy missouri iskola speciális igényű diákját kétszer erőszakolta meg ugyanaz a fiú, a vezetés azonban csak nevetett a lány panaszain, sőt kizárták az iskolából, és még bocsánatot is kellett kérnie kínzójától. Bizonyítékokat nélkülöző elméletnek tartja az ember által okozott klímaváltozást Rick Perry, a republikánusok prominens elnökjelölt-aspiránsa – tudósít a WMUR. A texasi kormányzó úgy véli, mivel a teóriát egyre több tudós kérdőjelezi meg, nem érdemes rá milliókat költeni. <br />

Kovács N. László
2011. 08. 18. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CBS (cbs.com)

Horrorba illő eseményekről számol be a CBS: egy missouri iskola speciális igényű diákját kétszer erőszakolta meg ugyanaz a fiú, a vezetés azonban csak nevetett a lány panaszain, sőt kizárták az iskolából, és még bocsánatot is kellett kérnie kínzójától.

A lány kálváriája 2009 tavaszán kezdődött – derül ki az ügyben indított szövetségi vizsgálat anyagából. Az akkor hetedikes tanulón egyik társa erőszakot követett el. Amikor a felháborodott édesanya felelősségre vonta az iskolát, a vezetés akcióba lendült: a vádirat szerint „fenyegető hangulatú kihallgatások” segítségével igyekeztek kideríteni az igazságot, majd megállapították: a lány hazudik, csak kitalálta az egészet – ezt bizonyítja, hogy az egyik alkalommal visszavonta vallomását a kérdések súlya alatt. A „hazugság” nem maradhatott büntetlen: a lánynak saját kézzel írott levélben, amelyet személyesen adott át, kellett bocsánatot kérnie kínzójától. Ezután a vezetés ítéletének megfelelően az egész további iskolaévet otthon töltötte.

A következő tanévben térhetett csak vissza megpróbáltatásai színhelyére. Megpróbálta elkerülni, a fiú azonban, talán előző évi „sikerén” felbátorodva újra lecsapott: 2010 februárjában ismét erőszakot tett diáktársán, ezúttal az iskolai könyvtárban. Mivel már ismerte a vezetőség módszereit, nem mert hozzájuk fordulni, csupán édesanyjának beszélt a történtekről, aki ezúttal a gyermekvédelmiekhez fordult. A vizsgálatok megállapították, a lány végig igazat beszélt: valóban megtörtént az erőszak, a spermaminta pedig egyezett a gyanúsítottéval, aki később beismerő vallomást tett. Az igazgató és köre továbbra sem ismerte be tévedését: „ezt már egyszer hallottuk” – mondták a lány panaszaira, majd „tiszteletlen viselkedésért” és „vonzalom nyílt kimutatásáért” újra felfüggesztették.

Az ügyben szövetségi vizsgálat folyik, melynek célja, hogy kiderítse, miben és milyen mértékben hibáztak az iskola irányítói. A vád szerint nem kevés dologban. Először is az esetet nem jelentették az illetékes hatóságoknak – ezt pedig a missouri törvény még abban az esetben is kötelezővé teszi, ha a nemi erőszaknak csak a gyanúja áll fenn. „Az iskola vezetői szándákosan, hanyagul veszélyeztették a lányt, mivel nem vizsgálták ki kellőképpen állításait, felfüggesztették és semmiféle védelmet nem biztosítottak számára” – állítja a család ügyvédje. Még a saját iskolájuk által készített pszichológiai profilt sem vették figyelembe, állítja a perindító, mely leszögezi, a lány passzív, és kerüli a konfliktusokat – nem éppen egy olyan ember leírása, aki nemi erőszakról szóló történeteket talál ki.

Az iskola ugyanakkor nem tartja magát hibásnak. „A felperes állításai nevetségesek és mindenféle alapot nélkülöznek – közölte a Republic iskolakörzet ügyvédje. – A lány nem használta fel a rendelkezésre álló, ésszerű eszközöket önmaga védelmében, így az általa elszenvedett károkért nem a körzet felelős.”

A Missouri állam délnyugati részén fekvő Republic néhány héttel ezelőtt már szerepelt a hírekben: ekkor Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című könyvének betiltását fogadta el ellenszavazat nélkül az iskolakörzet vezető bizottsága.

WMUR (wmur.com)

Bizonyítékokat nélkülöző elméletnek tartja az ember által okozott klímaváltozást Rick Perry, a republikánusok prominens elnökjelölt-aspiránsa – tudósít a WMUR. A texasi kormányzó úgy véli, mivel a teóriát egyre több tudós kérdőjelezi meg, nem érdemes rá milliókat költeni.

„Azt hiszem, hetente, sőt naponta újabb és újabb kutatók állnak elő és kérdőjelezik meg az elméletet, mely szerint az ember által okozott globális felmelegedés felelős a klímaváltozásért – fogalmazott Perry egy New Hampshire-i kampányrendezvényen. – Úgy vélem, nem biztos, hogy érdemes milliárdokat költeni egy olyan elméletre, melyet még nem bizonyítottak tudományosan, sőt egyre többen támadnak.” A kormányzó egy hallgató kérdésére válaszolva fogalmazta meg nézeteit, aki az országos tudományos akadémia bizonyító adatait tárta a konzervatív politikus elé. Texas egyébiránt a legtöbb káros gázt, főként szén-dioxidot kibocsátó állam az Egyesült Államokban.

Az elnökjelöltségért folyó küzdelembe nemrég beszálló Perry az adósságplafon emelését magával hozó egyezségről is beszélt: közölte, ő nem írta volna alá a kompromisszumot, mely szerinte túl keveset takarít meg. „Le kell szoknunk a pénzköltésről” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.