Megfulladhattak volna a gyerekek, betiltották a ruhákat

A fogyasztóvédelmi hatóság 52 féle csecsemő- és kisgyermekruha forgalmazását tiltotta be a júliusban tartott piacfelügyeleti ellenőrzésen.

MNO
2011. 08. 11. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján az ellenőrzésről közzétett összefoglaló jelentés szerint ezen termékek súlyosan veszélyeztették a csecsemők és kisgyermekek egészségét, ezért további forgalmazásukat azonnali hatállyal megtiltották.

A fogyasztóvédők 25 csecsemő- és kisgyermekruhát forgalmazó üzletben 181 féle, 858 terméket ellenőriztek, és ebből 52 féle, 369 termék esetében állapították meg, hogy nem felelnek meg a termékbiztonsági követelményeknek, a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok miatt fojtási és balesetveszélyt jelentenek a gyerekekre.

A több megyére és a fővárosra kiterjedő vizsgálat során a felügyelőségek 16 kötelezésre szóló határozatot adtak ki, amely 179 termék forgalmazását érintette. Az ellenőrzés során 27 esetben indítottak a felügyelők fogyasztóvédelmi eljárást, 25 esetben mintegy 3,2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. Termékvisszahívást 15 esetben, 265 árunál rendeltek el.

Az összefoglaló jelentés megállapításai között szerepel, hogy a csecsemő- és kisgyermekruhák korábbi ellenőrzésekor a vállalkozások megismerhették a jogszabályi rendelkezéséket, ennek ellenére továbbra is nagy arányban fogalmazzák a biztonsági szempontból kifogásolt termékeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.