Megkapja a BKV a megígért kilencmilliárd forintot

Jóváhagyta szerdai ülésén a kabinet a BKV-nak még korábban megígért 19 milliárd forintos állami támogatás második részletének, kilencmilliárd forintnak az átutalását. A kormány tárgyalt az önkormányzati törvény tervezetéről és döntést hozott az állami-önkormányzati feladatok elhatárolásáról is.

MNO
2011. 08. 17. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a kabinet ülése után azt mondta, a tanácskozáson alapelveket fektettek le az önkormányzati törvénytervezettel kapcsolatban, egyeztettek és döntést hoztak arról, hogy egyes feladatok – így például az oktatás, az egészségügyi alapellátás – az állam vagy a helyhatóságok finanszírozásában, feladatkörében maradnak. Mint fogalmazott, ennek meghatározásával foglalkozott a kormány. A részletekről csütörtökön számol be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem kerül a kormány elé az új önkormányzati törvény tervezete szerdán, a csúszást az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztásról szóló politikai egyeztetések okozzák.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a budapesti közösségi közlekedés biztosítása érdekében a kormány jóváhagyta a második részlet kifizetését. Tarlós István főpolgármester februárban közölte, hogy 19 milliárd forintos állami támogatást kaphat a BKV. Ennek első részlete, 10 milliárd forint március végén érkezett meg a közlekedési céghez.

A kormány huszonhárom volt egyházi ingatlan tulajdoni rendezéséről is döntött: az 1,374 milliárd értékű kártalanítást az állam szeptember 30-ig fizeti ki az egyházaknak, illetve az ingatlanokat átadó önkormányzatoknak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának közleménye szerint a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház által visszaigényelt ingatlanok tulajdoni helyzete rendezésének húszéves folyamata zárult le, miután a kormány támogatta a volt egyházi ingatlanokat érintő tervezetet.

A most elfogadott kormányhatározat húsz – Ács, Ajka, Balatonfüred, Balatonszárszó, Balatonszőlős, Bálványos, Cigánd, Edelény, Kazincbarcika, Körmend, Magyaregres, Nemesszalók, Őriszentpéter, Püspökladány, Rinyaújlak, Szerecseny, Szerencs térségében lévő –, 758,7 millió forint összértékű ingatlan helyzetét rendezi a Magyarországi Református Egyházat, valamint három – egy budapesti, egy biri és egy pápai, 616 millió forint összértékű – ingatlan tulajdonjogát a Magyar Katolikus Egyházat érintően.

A teljes egyházi ingatlanrendezési folyamat várhatóan ősszel zárul, miután a kormány dönt a még rendezésre váró evangélikus ingatlanigényekről is. A vonatkozó törvény értelmében a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezését 2011 végéig kell befejezni – olvasható a kommünikében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.