Megkezdődött a hagymaszüret a Jászságban

A korai érésű fajták szedésével a hétvégén megkezdődött a hagymaszüret a Jászságban, az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén.

MNO
2011. 08. 13. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termés jó közepesnek mondható, ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem akadhat gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa az MTI-nek.

A szakember hozzátette: Jászladányban a becslések alapján 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. Ezek a mutatók azonban a 2010-es évhez viszonyítva mindenképpen jónak mondhatók, mert az akkori nagy belvízborítás miatt csak a partosabb részeken lehetett a fűszernövényt termelni.

Túri István tájékoztatása szerint a kilogrammonként felvásárlási ár 80 forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. Mint megjegyezte, a jászladányi hagyma jó áron való értékesítését az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék esetében.

A jászsági faluban mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött meg vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek megnövekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést adott a hagyma, egy-egy kiugró esztendőben a termés mennyisége elérte a 40 ezer mázsát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.