Megmenekültek a horvátok?

A legfontosabb makrogazdasági adatok, a lakossági fogyasztás, az ipari termelés és az építőipari termelés tanúsága szerint 2011 második negyedévében túljutott a recesszión a horvát gazdaság.

MNO
2011. 08. 21. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát statisztikai hivatal a héten hozza nyilvánosságra a második negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó első becslését, ami szakértői előrejelzések szerint javulást mutat majd. A Hina hírügynökség által megkérdezett nyolc makrogazdasági elemző közgazdász átlagosan 1,1 százalékos éves növekedési ütemre számít a második negyedévben az első negyedévi 0,8 százalékos csökkenés után. Előrejelzéseik 0,5 és 1,4 százalék között szóródtak.

Egy pozitív GDP-növekedési adat azt jelentené, hogy véget ért a horvát gazdasági teljesítmény több mint két éve tartó visszaesése. Egy átmeneti 0,3 százalékos javulástól eltekintve 2010 harmadik negyedévében a horvát gazdaság 2009 első negyedévétől kezdve folyamatosan leszálló ágban volt. A második negyedévre várt GDP-növekedés a lakossági fogyasztás javulásának és az ipari termelés emelkedésének tudható be. „A második negyedévben a kiskereskedelmi forgalom reálértékben 1,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben, az ipari termelés pedig 1,3 százalékkal nőtt. Ezzel együtt az import és az export gyorsabb növekedése is pozitív módon járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, valamint a turisztikai szektor is kivételesen jó eredményeket ért el a negyedévben. Másrészt viszont a hitelnyújtás stagnál, csakúgy mint a bérek reálértéke, ami megakadályozza a lakossági fogyasztás nagyobb mértékű növekedését” – nyilatkozta a felmérésben részt vevő egyik gazdasági szakértő a Hina hírügynökségnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.