Megölt négy idős embert a kórházban?

Őrizetbe vettek a délnyugat-franciaországi Bayonne városában egy mentőorvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy legalább négy idős beteget ölt meg a kórházban – közölte a francia sajtó pénteken.

MNO
2011. 08. 12. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ápolószemélyzet vette észre, hogy az utóbbi öt hónap alatt négy gyanús haláleset következett be a kórház sürgősségi osztályán, s ezt augusztus 9-én jelentették vezetőiknek. A páciensek mindegyike élete végén járt, de mindnyájukat a sürgősségi osztályra szállították, ahonnan átkerültek volna egy „elfekvő intézetbe”.

Michel Glanes, a kórház igazgatója értesítette az ügyészséget, s ennek nyomán a rendőrség „előre megfontolt szándékkal elkövetett szándékos emberölés” gyanújával indított előzetes nyomozást. A rendőrség különösen nagy gonddal vizsgálja a legutolsó esetet, amely augusztus 3-án történt. Akkor egy 92 éves nő halt meg a kórházba szállítás másnapján.

A gyanú szerint az egyik mentőorvos követett el aktív eutanáziát. Az orvos már hosszú ideje dolgozik a kórházban, a nevét azonban nem közölték. Csak annyit tudni, hogy már szerdán őrizetbe vették. Ha a gyanú beigazolódik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Xavier Bertrand munkaügyi miniszter és Nora Berra, az egészségügyért felelős államtitkár közölte, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a bayonne-i kórházban elhunyt betegek halálának körülményeit. A jelentés várhatóan két hónap múlva készül el.

Az aktív eutanázia számos esete kényszerítette gondolkozásra Franciaországot az utóbbi tizenöt évben. Még élénken él az emlékezetben Christine Malevre esete: az ápolónő hat gyógyíthatatlan beteg életét rövidítette le, s ezért 2003-ban tíz év börtönbüntetést kapott.

Doktor Frédéric Chaussoy egy végtagok bénulásában szenvedő fiatalembert segített át a halálba injekcióval 2003-ban. A fiatalember, Vincent Humbert előzőleg a köztársasági elnöktől követelte, hogy biztosítsák a „halálhoz való jogát”, ám elutasításba ütközött. Ugyanabban az évben doktor Laurence Tramois és egy ápolónő halálos adag méreggel vetett véget egy rákbeteg szenvedéseinek. Az orvos egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a nővért felmentették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.