Megpróbálták megbuktatni az elnököt

Őrizetbe vettek tíz embert a nyugat-afrikai Nigerben, mert a múlt hónapban államcsínyre készültek – jelentette be Mahamadou Issoufou elnök.

MNO
2011. 08. 03. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Issoufou kedd este, a nigeri rádióban és televízióban közvetített beszédében hozta nyilvánosságra a feltételezett puccsisták elfogását. Az államfő elmondta, hogy tíz embert őrizetbe vettek a július 12. éjszakájára tervezett államcsínnyel összefüggésben, egy személy pedig még szökésben van.

A nigeri hatóságok most először erősítették meg hivatalosan a puccskísérlet tényét, amelyről július végén egy biztonsági tisztségviselő nagy vonalakban már beszámolt. Az akkori tájékoztatás szerint több katonát, köztük két tisztet tartóztattak le, mert államcsínyre készültek a kormány megdöntésére és Issoufou elnök meggyilkolására.

Issoufou márciusban demokratikus választás révén került az államfői tisztségbe. A voksolást a Salou Djibo tábornok vezette katonai kormányzat szervezte. Djibo 2010 februárjában távolította el a hatalomból a korábbi nigeri elnököt, Mamadou Tandját tízéves országlása után. Issoufou elnöknek egyebek között le kell törnie a sivatagos északi országrészben, de olykor a fővárosban, Niameyben is tevékenykedő emberrabló terrorista bandákat. Az uránércben bővelkedő, mégis rendkívül szegény ország polgári vezetésének kiemelt célja a demokrácia megszilárdítása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.