Mégsem zárják be a borhotelt

A Veszprém megyei kormányhivatal csütörtök este megsemmisítette azt a jegyzői határozatot, amely pénteken hatósági pecséttel záratta volna be az uniós támogatással elkészült, június végén megnyitott, négycsillagos badacsonytomaji borhotelt, amely használatbavételi engedély nélkül kezdte meg működését.

MNO
2011. 08. 19. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weller-Jakus Tamás, Badacsonytomaj jegyzője az MTI-nek elmondta, határozata ellen elfogultsági kifogást emeltek az érintettek, ennek a kormányhivatal helyt adott, így a 48 szobás borhotel egyelőre tovább üzemelhet. Szerinte ez nem változtat a tényeken, és ha a hotelnek nincsenek meg a törvény által megkövetelt engedélyei, az eljárás lefolytatására kijelölt tapolcai jegyzőnek is hasonló döntést kell hoznia.

Nagy Miklós szállodaigazgató közölte, hogy a jegyző túllépett a hatáskörén, mivel a helyi önkormányzat mint telekszomszéd érintett, ezért nem járhatott volna el az ügyükben. Hangsúlyozta, a szálloda sikeresen, 80-90 százalékos telítettséggel üzemel, és álláspontja szerint most már minden szakhatósági engedélye megvan. Csütörtökön megkapta a fennmaradási engedélyt is, igaz, csak első fokon, így meg kell várni a jogerőre emelkedését.

Hozzátette, hogy a nyitva maradásuk a településnek és az egész régiónak is érdeke, hiszen a borhotel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén épült, a térség egyedülálló turisztikai fejlesztéseként, helyi adókat fizetve, és ötven embernek adva munkát.

Az interneten magát Magyarország első bor- és wellness-szállodájaként hirdető, június végén megnyílt badacsonyi Bonvino egy helyi borász és vendéglátós család beruházásaként épült meg 900 millió forintból, 200 millió forintos uniós támogatással. Az új vállalkozást a térségre jellemző szálláshiányra és a borturizmusra alapozták.

Két, a hotel szomszédságában élő badacsonytomaji lakos állítása szerint szabálytalanul épült meg egy hotelszárny, az ingatlanjaik elértéktelenedését okozva, ezért fordultak panasszal minden érintett hatósághoz. A panaszok miatt lelassult az engedélyeztetési eljárás.

A borász és vendéglátós család inkább vállalta az engedély nélküli működés következményeit és bírságait, de nem hagyta veszni a nyári szezont, mondván, ez a talpon maradásuk záloga. Nagy Miklós arról is beszámolt, hogy volt eltérés a kivitelezésben az eredeti, 2007-es tervekhez képest, fennmaradási engedélyt is kellett kérniük, de ez kisebb statikai változtatást jelent, és semmi köze az épület nagyságához.

Közölte, hogy amint lezárulnak az eljárások, a hotel tulajdonosai pert kívánnak indítani a súlyos károkat okozó vádak és hitelrontás miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.