Megújult a gyöngyösi patakmeder

Az Új Széchenyi-terv 380 millió forint értékű támogatásával teljes rekonstrukción esett át a Gyöngyös Nagy-patak Gyöngyös belvárosán átvezető mederszakasza – tájékoztatta hétfőn az MTI-t az észak-magyarországi vízügyi igazgatóság médiareferense.

MNO
2011. 08. 15. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás nyomán megújul a meder egy 2685 méter hosszú szakasza, amely súlyosan károsodott az elmúlt évtizedben a város fölé magasodó Mátrára lezúduló felhőszakadások és az azt követő árvizek nyomán – közölte Kangúr Tibor. A fejlesztés célja, hogy a patak medre a lehető legbiztonságosabban vezesse le a Mátrából lezúduló vízfolyásokat, és a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a patakmederrel határos belterületek veszélyeztetettségét – tette hozzá.

Mint elmondta: a Gyöngyös városát a település nyugati részén átszelő Gyöngyös Nagy-patak a várost érintő vagy azt megközelítő vízfolyások közül a legnagyobb. A rekonstrukcióval érintett, burkolt mederszakaszon jelenleg 12 híd és 2, úgynevezett eséscsökkentő műtárgy található. A mederben a sorozatos árvizek olyan súlyos károkat okoztak, hogy már-már veszélybe került a település közműhálózatának működése, valamint darabok szakadtak le a mederrel szomszédos ingatlanok területéről.

Ebben a helyzetben megmagasították a partfalat, burkolattal és fenékküszöbbel látták el a mederszakaszt, valamint 6710 tonna törmeléket távolítottak el a mederből, és közel tízezer négyzetméternyi partfalat javítottak ki a projekt részeként – mondta Kangúr.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.