Merkel elveti az euróövezeti kötvények bevezetését

Angela Merkel német kancellár határozott szavakkal vetette el a közös euróövezeti kötvények bevezetésének gondolatát az adósságszolgálati válság megoldására, és szigorúbb költségvetési fegyelemre szólította fel az euróövezeti országokat.

MNO
2011. 08. 19. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsó-szászországi CDU-pártkongresszuson tartott beszédében a kancellár az eurókötvény bevezetését költségvetési beleszólási jog nélkül egy olyan lejtőhöz hasonlította, amin a legjobb esetben is csak „az európai átlagon” köthetne ki Németország, de minden bizonnyal mindenki lényegesen rosszabb helyzetbe kerülne. A kancellár szerint ennél sokkal fontosabb lenne az uniós beleszólási jog intézményének bevezetése, amellyel a stabilitási kritériumok betartására lehetne kényszeríteni a tagállamokat.

A kancellár a tagországok költségvetésének ellenőrzését javasolja Brüsszelnek, amire kötelezettséget kellene vállalnia a nemzetek parlamentjeinek. A tagországoknak be kellene nyújtaniuk a költségvetést az Európai Bizottságnak ellenőrzésre, hogy mennyiben felel meg a stabilitási kritériumoknak, és amennyiben nem, a bizottság visszaadná javításra – mondta a kancellár. Hangsúlyozta, hogy el kell fogadni azt az alapelvet, hogy a bizottságnak joga van véleményt alkotni a stabilitási és növekedési paktumnak való megfelelésről. „Még akkor is, ha a német költségvetésről van szó” – mondta.

Angela Merkel már a keddi német–francia csúcstalálkozón is a francia elnökkel egyetértésben elvetette az eurókötvények bevezetésének lehetőségét. Sarkozy szerint az eurókötvények bevezetésére legkorábban az integrációs folyamat legvégén kerülhet sor. A német kancellár és a francia elnök a csúcstalálkozón az adósságlimit alkotmányos rögzítésére szólította fel a 17 euróövezeti tagállamot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.