Mesterségek és finomságok a Várban

Csütörtökön indult útjára a 25. Mesterségek Ünnepe a Budavári Palotában. A vasárnapig tartó rendezvényen 800 kézműves mutatkozik be termékeivel, de lesznek könyvek, koncertek és táncosok is. Természetesen a csúcs ismét a tűzijáték lesz. A vár alatt, a Bem rakparton már pénteken is látogatható az augusztus 20-i ünnep alkalmából szervezett ízek utcája.

Lóska Márton
2011. 08. 19. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszázada rendezik meg a mesterségek ünnepét a budai Várban, ahol 800 kézműves mutatja be portékáit és mestersége fortélyait. Írországból is érkezett egy nemezes csapat, de vannak határon túli magyar művészek: Erdélyből, a Vajdaságból, Szlovéniából és a Felvidékről is érkeztek mesterek – mondta el a Hír TV-nek Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója. A rendezvény idei díszvendégei a balti államok, így Észtország, Lettország és Litvánia népművészetével is megismerkedhetnek a látogatók. A különféle mesterségek mellett hagyományos finomságokkal is várják az érdeklődőket, de lesznek könyvbemutatók és táncosok is.

A rendezvény csaknem 95 milliós költségvetéséből 15 millió forintot finanszíroz az állam a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. Ugyanakkor a szervezők területfoglalási díjként 18 milliót fizetnek a nemzeti vagyonkezelőnek.

A Várból alászállók a Bem rakparton az ízek utcájában verhetik el éhségüket. Ehetnek a Szent István-napi kenyérből és az ország születésnapi tortájából, amely az idén a kecskeméti barackos kölestorta. Ebből egy szelet 450 forintba kerül.

(hírTV, mestersegekunnepe.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.