Mielőbbi kivégzését kéri a halálra ítélt iraki

A fejére kiszabott halálos ítélet mielőbbi végrehajtását kérte Núri al-Máliki iraki kormányfőtől Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettes, egészségi állapotának romlására hivatkozva – közölte ügyvédje.

MNO
2011. 08. 18. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyon rossz az egészségi állapota, s arra kért, juttassak el Málikihez egy üzenetet, a kivégzés mielőbbi végrehajtására szólítva őt” – mondta el a francia hírügynökségnek szerdán telefonon Badie Aref ügyvéd, hozzátéve, hogy betegségei miatt védence sokat szenved. Aref hangsúlyozta, hogy Tárik Aziz megfelelő bánásmódban részesül a börtönben, de cukorbetegségben szenved, rendkívül magas a vérnyomása, gyomorfekélye van, valamint szív- és prosztataproblémái is vannak.

Azizt, a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein közvetlen környezetének egyetlen keresztény tagját tavaly októberben ítélte halálra az arab ország legfelsőbb bírósága, miután a síita iszlám közösség üldözésében játszott szerepe miatt bűnösnek mondta ki őt „előre kitervelt gyilkosságok és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében”.

Számos külföldi ország, köztük a Vatikán arra szólította fel a bagdadi vezetést, hogy gyakoroljon kegyelmet Azizzal szemben, de a halálos ítéletek kiszabását ellenző Dzsalál Talabani iraki elnök is leszögezte már, hogy sohasem írja alá Tárik Aziz kivégzését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.