Millió, millió, millió rózsaszál

A debreceni virágkarnevál és karneváli hét Magyarország egyik leghíresebb nyári rendezvénye. Annak, aki még csak hírből ismeri – és annak is, aki már átélte az utánozhatatlan hangulatát –, augusztus 15–21. között a cívisvárosban a helye.

Munkatársunktól
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára egyhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát a debreceni virágkarnevál, amely az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telik, sztárfellépőkkel fűszerezve. Az idei program különösen gazdagnak ígérkezik, hiszen Debrecen 2011-ben ünnepli (mező)várossá nyilvánításának 650. évfordulóját, egyúttal a mostani karnevállal búcsúztatják a nagyerdei stadiont is. Igaz, csak átmenetileg, hiszen az eseménysorozat után megkezdődik az újjáépítése.
A virágok hete tehát augusztus 15-től várja a vendégeket a Kölcsey Központban virágkötészeti versennyel és fotókiállítással. Másnap este ugyanott komolyzenei hangversenyt rendeznek Hass, alkoss, gyarapíts címmel. Augusztus 17-én, szerdán a Baltazár Dezső téren kinyit a Lurkó-liget, ahol három napon át változatos foglalkozások és előadások szórakoztatják a gyereksereget. Szintén augusztus 17-én a Holdviola együttes koncertezik a Kossuth téren, majd táncházban mulathat a közönség 650 (!) táncos társaságában. Csütörtök este a Ricardo Salsa Club együttes lép színpadra, utána pedig kubai salsashow gondoskodik a jó hangulatról. Pénteken a Queen Memorial Concert Show állít emléket Freddie Mercurynak olyan neves előadók közreműködésével, mint Csengei Attila, Koós Réka, Kovács Áron, Mészáros Árpád Zsolt és Vágó Bernadett.
Eddig a „bemelegítés”, a fő attrakció ugyanis Szent István király ünnepén kezdődik. A lenyűgöző méretű, színpompás és illatos virágkocsikat művészeti csoportok felvonulása kíséri a város utcáin a nagyerdei stadionig, ahol karneváli élőképek és látványműsor ejti bámulatba a nézősereget. A kocsikat délután közelről is megszemlélhetik az érdeklődők. A virágkarnevál, immár esti fényben, a Piac utcán folytatódik, majd utcabál és tűzijáték zárja a napot. És végül egy kis ráadás: augusztus 21-én a Kossuth téren még bárki megcsodálhatja a kocsik mulandó tüneményeit, este pedig Keresztes Ildikó, Wolf Kati, Varga Viktor és együttese koncertje búcsúztatja a fesztivált.
Info: www.fonixinfo.hu

Zenei élmények, megújult műemlékek. Aki elmélyültebb kulturális élményekre vágyik, augusztus 20-ig ellátogathat a nyírbátori zenei napokra. E fesztivál olyan csemegéket tartogat, mint a Boban Markovic Orchestra és a Parno Graszt együttes koncertje, vagy a Debreceni Kodály Kórus és a Debreceni Csokonai Színház énekkarának hangversenye. Lesz itt emellett nemzetközi fúvószenekari találkozó, sőt, reneszánszest is középkori vacsorával. A helyszínek nem kevésbé különlegesek: a nyírbátori református templom és a Báthori-várkastély gótikus épülete, valamint a máriapócsi görög katolikus kegytemplom ad otthont a rendezvényeknek
Info: www.nyirbatorizeneinapok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.