Mindenkit megbotránkoztatott a merész darab

Valódi ritkaságnak számító, 17. századi kínai porcelán került elő Portugáliában: az edényt a Káma Szútra ihlette erotikus képek díszítik.

MNO
2011. 08. 16. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lisszaboni Nova Egyetem régészei váratlan helyen, egy kolostorban bukkantak a kínai ízlésnek „megbotránkoztató” és merész porcelánedényre.

Az újdonság, amivel a kék-fehér darab szolgált, épp abban rejlik, hogy leplezetlenül ábrázolja egy nő és egy férfi közötti nemi aktust – magyarázta Mario Varela Gomes, az ásatások vezetője. A porcelán „erotikus csábítást ábrázol, a képek pornográf jellegűek” – állapította meg. Hozzáfűzte, hogy a vázán látható pozitúrák a 17. században még nem jelentek meg porcelánon, a készítő vélhetően a Káma Szútrából merített.

A szexuális tartalomtól eltekintve a váza a kor szokásainak jobb megismerését is szolgálja, az ábrázolt jelenetek ugyanis a 17. századi kínai arisztokrácia szokásait tükrözi – vélekedtek a régészek.

Portugáliát évszázadokig erős kereskedelmi kapcsolat fűzte a Távol-Kelethez, a váza vélhetően ennek gyümölcseként került Nyugat-Európába. „Sok kínai porcelán van a portugál kolostorokban, ez a 15–17. századi luzitán terjeszkedésből ered” – magyarázta Varela Gomes. A régészek a csorba edényen kívül vietnami porcelánt és Indiából származó rubin ékszereket is találtak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.