Mivel kellene kezdenie a szocialistáknak az őszi ülésszakot?

A KDNP alelnöke szerint az MSZP-nek csak azt követően van erkölcsi alapja megszólalni a devizahitelek kérdésében, miután bocsánatot kért az érintett hitelesektől. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/803212" target="_blank">• Együttműködve kell vállalni a válság által okozott terheket</a></strong>

MNO
2011. 08. 13. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence a devizahitelekkel kapcsolatban az elmúlt napokban tett szocialista nyilatkozatokra reagálva az MTI-nek azt mondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok elhibázott politikája vezetett oda, hogy ma Magyarországon családok tömegének lakhatása került veszélybe, és az egyik nagy országkockázati tényező az óriási lakossági devizahitel-állomány. Véleménye szerint a szociálliberális kormányzat 2002 és 2004 között tudatosan, több lépcsőben építette le az első Orbán-kabinet által létrehozott otthonteremtési rendszert, s „ez a kicsinyes politikai bosszú vezetett el a forinthitelek visszaszorulásához és a devizahitelek aránytalan, egészségtelen elszaporodásához”. Megjegyezte, hogy a devizahitelek mértéke nyolc év alatt 140-szeresére emelkedett, s a világ összes – Svájcon kívüli – svájcifrank-alapú hitelének tíz százalékát Magyarországon helyezték ki.

A kereszténydemokraták alelnöke úgy látja, 2002 és 2010 között a szocialisták nem voltak képesek egyetlen olyan érdemleges döntést sem meghozni, amely megóvhatta volna a devizahitel-spiráltól a lakásvásárlókat. Legkésőbb akkor kellett volna az MSZP-nek megrántania a vészféket, amikor 2008-ban a devizahitelek összege meghaladta a forintkölcsönökét – mondta. Pártja szerint annak a 38 MSZP-s politikusnak, aki 2002 és 2004 között is parlamenti képviselő volt, és szavazatával támogatta a forinthitelezés leépítését, és most is tagja az Országgyűlésnek, a Ház őszi ülésszakát személyes bocsánatkéréssel kellene kezdenie.

Rétvári Bence hozzátette, az új kormánynak megalakulása óta napirendjén szerepel a bajba jutott lakáshitelesek segítése, és sorban születtek olyan intézkedések, amelyeket az előző évek kormányzata elmulasztott megtenni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.