Most kompenzálják a hasmenésjárvány okozta kárt

Elkezdte a német hasmenésjárvány miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelőknek járó kártérítés kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

MNO
2011. 08. 10. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország összesen 4849 tonna – paprika, uborka, paradicsom és saláta – után jelentett be kártérítési igényt az Európai Uniónak mintegy 1,5 millió euró értékben. A kérelmet az EU illetékes szervei júliusban elfogadták. Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, így az őstermelőket is – tájékoztat a szaktárca.

A kártérítés mértéke a 2007–2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak ötven százaléka lesz, a tész-ek (termelői és értékesítési szervezetek) tagjai – operatív programjuk révén – akár hetvenszázalékos kárenyhítést is elérhetnek. A támogatásból a május 26. és a június 30. közötti időszakra vonatkozó kártalanítási igényeket elégítik ki. A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkinire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soros elnökeként a németországi E. coli-járvány miatt a debreceni informális agrárminiszteri találkozón azonnal napirendre tűzte a kérdést, és rendkívüli tanácsülést hívott össze Luxemburgba, hogy a miniszterek dönthessenek a termelők kártalanításáról. Az Európai Bizottság a tanács javaslatára 210 millióra, majd később 227 millió euróra emelte a kártérítés összegét – emlékeztet a VM.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.