Nagyon elégedetlenek az amerikaiak

Az amerikaiaknak csak a 11 százaléka elégedett azzal, ahogyan a dolgok állnak országukban – közölte csütörtökön a Gallup közvélemény-kutató intézet.

MNO
2011. 08. 18. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adat mindössze 4 százalékponttal magasabb az eddigi abszolút mélypontnál, amelyet 2008 októberében mértek. Az elégedettség szintje öt százalékponttal alacsonyabb a júniusban mért 16-nál és 9-cel a júliusban mért 20-nál. A kiábrándultság erősödéséhez minden jel szerint hozzájárult az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalások irracionális menete, a gazdaság állapota miatti aggodalom, a tőzsde ingadozása, valamint az Afganisztánban a helikopterével együtt megsemmisült 30 katona elvesztése miatt érzett frusztráció.

A Gallup 1979 óta méri az amerikaiaknak az ország állapotával való elégedettségét. A megelégedési mutató, amelynek átlagos szintje 40 százalék körül mozog, 1999 februárjában érte el a csúcspontot 71 százalékkal, a mélypontot pedig 7 százalékkal 2008. október 10. és 12. között. Az országos megelégedettség szintje 2004 januárjában 50, 2005 augusztusában 40, 2009 szeptemberében pedig 30 százalék alá esett. A demokraták a maguk 19 százalékával derűsebben tekintenek a világra, mint a 9-es szintre visszaesett republikánusok és a 8 százalékon álló függetlenek.

Az amerikaiak 76 százaléka szerint az ország legfontosabb problémája gazdasági jellegű, 31 százalék szerint az ökonómia egészével baj van, míg 29 százalék ebben a kategóriában a munkanélküliséget, 17 százalék pedig a deficitet és az államadósságot nevezte meg. A nem gazdasági jellegű aggályok között a vezető helyen a kormányzattal és a politikai vezetéssel szembeni elégedetlenség áll, amit a megkérdezettek 14 százaléka tartott fontosnak első helyen megnevezni.

A Gallup szerint az elégedettség alacsony foka veszélyezteti a hivatalban lévő elnök újraválasztási esélyeit, ezért Barack Obama szempontjából kulcsfontosságú, hogy a választásig hátralévő 15 hónapban sikerül-e haladást elérni a gazdaságban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.