NB I: Honvéd–Fradi derbi a nap csúcseseménye

A négy forduló után is százszázalékos csapatok közül a Győr szombaton a Vasast, a Pécs a Kecskemétet fogadja, míg a Debrecen vasárnap játszik a címvédő Videotonnal a magyar labdarúgó OTP Liga 5. fordulójában. Szombat este két rangadóra is sor kerül, a Dunántúlon népszerű Haladás–Zalaegerszeg találkozó mellett a Honvéd–Ferencváros derbi ígéri a legnagyobb izgalmakat.

Pintér Patrick
2011. 08. 13. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy forduló alatt mindössze egyetlen pontot gyűjtött Vasasra nehéz túra vár az NB I 5. fordulójának nyitányán, hiszen az eddig hibátlan Győr otthonában lesz fellépése. Az angyalföldi klubnál az eredménytelenség mellett az is borzolta a kedélyeket a héten, hogy Csedomir Pavicsevics és Goran Arnaut feljelentette az egyesületet, lévén az nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, s amíg nem bontanak szerződést, addig nem tudnak másik csapathoz igazolni. Ráadásul még azt sem lehetett tudni, hogy Komjáti Andrást menesztik-e a Vasastól, a legtöbb helyről már az a hír érkezett, hogy az egykoron a Ferencvárost edző Marijan Vlak a kiszemelt a kispadra. Ezzel szemben Győr a nyugalom szigete, Csertői Aurél eddig minden meccsét megnyerte a szezonban, legutóbb Siófokon aratott 1-0-s győzelmet a grúz Rati Alekszidze találatával. A papírforma sima hazai sikert ígér, ám a labda gömbölyű, így bármi megtörténhet ma délután az ETO Parkban.

Jól kezdte a szezont a Pápa is, Véber György együttese most a hazai pályán félelmetes Diósgyőrhöz látogat. Igazi dunántúli derbire kerül sor Szombathelyen, ahol az ősi rivális Zalaegerszeg vendégeskedik. S bár a két csapat eddig nem kápráztatta el szurkolóit, ketten együtt eddig egy pontot szereztek a szezonban, egy ilyen rangadó mindig kicsit jobban megmozgatja a játékosokat. A legutóbb Újpesten 2-0-ra diadalmaskodó Paks a Siófokot látja vendégül, míg az újonc létére négy forduló után is hibátlan Pécs a Kecskeméttel mérkőzik az Újmecsekalján. A baranyai kiscsapatot sokan biztos kiesőként könyvelték el a szezon előtt, ám Mészáros Ferenc gárdája mindenkit meglepve legyőzte a Haladást, a Vasast, a Zalaegerszeget és a Ferencvárost is. Horváth Zsolt az első három forduló mindegyikében betalált, míg Nagy Olivér a két fővárosi csapat ellen győztes gólt szerzett. Persze nemcsak rajtuk múlott a pécsiek sikere, sokkal inkább a csapategységben.

A szombati nap legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzése minden bizonnyal a Honvéd és a Ferencváros ütközete lesz a Bozsik-stadionban. A kispesti gárda a legutóbbi három mérkőzését úgy nyerte meg, hogy mindegyiken négy gólt szerzett, a brazil Danilo négy büntetőt is értékesített. A Fradi viszont még nyeretlen a bajnokságban, csupán Kaposváron és hazai pályán a Diósgyőr ellen döntetlenezett, Debrecentől és a Pécstől viszont kikapott. Prukner László a héten átadólistára tette két játékosát, az öltözőben csapattársát tettleg bántalmazó Liban Abdit és a laza életvitelű Andrezinhót. Szép lassan eloszlanak tehát a sötét felhők a zöld-fehérek feje fölül, s akár egy papírformabontó győzelemmel ezt ma már el is kezdhetik. Persze Supka Attila csapata ellen nem lesz könnyű dolga a IX. kerületieknek.

Vasárnap az előző két szezonban is szoros versenyt futó Debrecen és Videoton találkozik a hajdúsági városban. A Loki a legutóbbi két mérkőzését Bódi Ádám szabadrúgás-góljaival nyerte meg, s a fiatal labdarúgó pontrúgásai akár most is pontot, sőt pontokat érhetnek majd. A Videoton két új játékost is igazolt a napokban, a portugál Filipe Oliveirát a Parmától vette kölcsön, míg a brazil Souzát az uruguayi River Plate-től szerződtette. Kérdés, melyikük kaphat szerepet a holnap délutáni mérkőzésen.

A forduló záró akkordjaként a Kaposvár az Újpestet fogadja. A lila-fehéreknél edzőváltás történt a héten, Leo Beenhakker sportigazgató menesztette Mészöly Gézát, helyére epdig Zoran Szpisljakot nevezte ki. Meglepő fordulatként tegnap távozott az alig egy hónapja kinevezett ügyvezető igazgató, Bartha Csaba. Újpesten a sorozatban elszenvedett négy vereség után javítanának, míg a szezont szintén döcögősen kezdő Rákóczinál is a jó hazai szereplés megőrzése a cél.

Az 5. forduló programja: Szombat: Győr–Vasas 17.30, Diósgyőr–Pápa, Haladás–Zalaegerszeg, Paks–Siófok, Pécs–Kecskemét mind 19.00, Honvéd–Ferencváros 20.00 Vasárnap: Debrecen–Videoton 16.00, Kaposvár–Újpest 18.00

Az élmezőny:

1. Debrecen 12 pont
2. Pécs 12 pont
3. Győr 12 pont
4. Pápa 10 pont
5. Honvéd 9 pont

A góllövőlistát a 4 gólos Danilo (Honvéd) és Marics (Pápa) vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.