Négy vádlott, tizenkétezer év börtön

Több mint tizenkétezer év börtönt kért az államügyészség négy egykori guatemalai katonára, mert csaknem harminc évvel ezelőtt részt vettek egy falu több mint 200 lakosának a legyilkolásában.

MNO
2011. 08. 02. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság kedden hirdet ítéletet az ügyben. A dpa német hírügynökség értékelése szerint történelmi jelentőségű per folyik Guatemalában, ahol az 1960-ban kirobbant polgárháborúban legalább 200 ezren haltak meg a békemegállapodás 1996-os aláírásáig. Az akkori katonai rezsim mindenekelőtt az őshonos lakosság ellen vívott háborút.

A perben szemtanúk vallomásai alapján azzal vádolják a négy volt katonát, hogy 1982-ben gerillák utáni hajtóvadászatban betörtek Petén tartomány északi részén Las Dos Erres településre, ahol megöltek 201 nőt, férfit és gyereket, majd a holttesteket egy kútba dobták. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

Az ügyész minden egyes áldozat halála miatt 30 év szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól a négy vádlottra, és plusz 30 év börtönt minden egyes esetben az emberiesség elleni bűncselekmény miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.