Nem adják fel a lázadók + Képek

A líbiai lázadók hatórás küzdelem árán hét kilométerrel szorították vissza a kormányerőket az észak-líbiai az-Závija városnál szombaton. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803071" target="_blank"><strong>• A felkelők behatoltak az olajkikötőbe</strong></a>

MNO
2011. 08. 13. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lázadók harcosai immár 25 kilométerre vannak a várostól, és a frontvonal Bír-Suaib településtől 5 kilométerre húzódik. Az út mentén ellenőrző pontot állítottak fel, s mintegy 150 lázadó ünnepelte a győzelmet, olykor a levegőbe lövöldözve.

A Tripolitól délnyugatra fekvő hegyek irányából előrenyomuló lázadók azt remélik, hogy be tudják venni az-Záviját, elvágva ezáltal a líbiai fővárost és Tunisszal összekötő, a Földközi-tenger partjai mentén húzódó főútvonalat. Az-Závija kevesebb mint 50 kilométerre nyugatra fekszik Tripolitól.



A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a becsapódások kráterei, a szétroncsolt járművek és kiégett harckocsik alapján arra lehet következtetni, hogy a NATO harci gépei szoros légi támogatást nyújtva csapásokat mértek a lázadók útját álló katonai célpontokra az egész héten.

Az-Závijában március óta kétszer is lázadás tört ki Moammer Kadhafi líbiai vezető és rendszere ellen, de a város kikötőjével és olajfinomítójával együtt a kormányerők kezén maradt. Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes pénteken kijelentette, hogy a lázadók nem tudják bevenni a várost. Egy fogságba esett hírszerző tiszt bevallotta, hogy a hadsereg erősítést küldött az-Závijába, és a kormányerők készen állnak a küzdelemre.



A Tripolitól 800 kilométerre keletre fekvő Brega olajtermináljáért vívott harcban legalább 15 lázadó és kormánykatona esett el az utóbbi két nap során. Mintegy ötven sebesült lázadót szállítottak a közeli Adzsdábíja kórházába. Brega kikötője, az olajterminál és az olajfinomító továbbra is kormányerők kezén van, noha a lázadók csütörtök éjjelre ellenőrzésük alá vonták a város lakónegyedeit. Brega már többször gazdát cserélt március óta, s azért van rá szükség, mert a lázadók a bregai terminálon keresztül akarják elkezdeni az olajexportot.



(Fotók: Reuters)

A másik keleti fronton, a Tripolihoz mintegy 220 kilométerre keletre fekvő Miszrátánál legalább hat lázadó vesztette életét az utóbbi 24 óra leforgása alatt. Habár a lázadóknak sikerült ellenőrzést szerezniük Líbia nagy területei felett, hátráltatja őket a megosztottság és a széthúzás, valamint az, hogy három frontvonalon harcolnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.