„Nem akarok engedni a bennem lévő kényszernek”

A bukaresti táblabíróság kedden szeptember 8-ra halasztotta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésével kapcsolatos ügy tárgyalását, miután ezen a napon kellett volna megvizsgálnia az első fokon született elutasító döntés elleni fellebbezést – tájékoztatta az MTI-t Toró T. Tibor.

MNO
2011. 08. 16. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt létrehozását kezdeményező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke elmondta: a táblabíróság hozzá sem fogott az érdemi tárgyaláshoz, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem érkezett meg az ügy teljes dokumentációja a bukaresti törvényszékről, amely első fokon elutasította a bejegyzést. A bíróságok ugyanis augusztusban a szabadságolások miatt „csökkentett üzemmódban” működnek, így nem tudták megoldani az iratcsomó egészének az átszállítását, legalábbis „hivatalosan” ez volt az indok – mondta Toró. Szerinte „akár hihető is lehet” ez az indoklás, elvégre a nagy mennyiségű irat – főleg a támogató aláírásokat tartalmazó dobozok – átszállítása csak különleges szabályok szerint, például speciális járműveken történhet. „Nem akarok engedni a bennem lévő, összeesküvés-elméletet feltételező kényszernek, inkább elfogadom ezt az indokot” – mondta Toró T. Tibor.

Az MTI-nek az aláírások hitelességét kétségbe vonó hírekkel kapcsolatos kérdésére az EMNT ügyvezető elnöke azt felelte: az első fokú tárgyaláson semmiféle probléma nem merült fel a támogató aláírások hitelességét illetően, a táblabíróság pedig csakis az onnan érkező anyag alapján fog dönteni. Más kérdés, hogy két magánszemély feljelentést tett ez ügyben, az egyik ismeretlen tettes, a másik pedig az EMNP ideiglenes vezetőségének két tagja ellen, őket téve felelőssé az állítólag hamis aláírásokért. Toró hangsúlyozta: nincs oka kételkedni az aláírásgyűjtők becsületességében és munkájuk alaposságában, de szükség esetén „állnak elébe” mindenfajta vizsgálatnak. Jogosnak tartja, hogy az ügyészség és a rendőrség teszi a dolgát, azt azonban indokolatlannak tartja, hogy az EMNT demokrácia központjaiban dolgozó munkatársait – akiknek szerinte nem volt közük az aláírásgyűjtéshez – a hatóságok zaklassák, közhasznú munkájukban akadályozzák, hiszen ők a honosítási eljáráshoz szükséges teendők ellátásában nyújtanak segítséget.

Toró hangot adott gyanújának, hogy mindkét feljelentés mögött ugyanaz az ember áll, nevezetesen Adrian Draghici ügyvéd, aki – mint fogalmazott – bizonyítottan kapcsolatban áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bizonyos embereivel. Hozzátette: egyelőre még csak az előzetes vizsgálódás szakaszában tart ez az ügy, a rendőrség majd ennek alapján dönti el, hogy egyáltalán átadja-e azt a bíróságnak.

A bukaresti törvényszék júniusban azzal az indokkal nem engedélyezte az új politikai alakulat létrehozását, hogy programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta. Az igazságügyi testület úgy vélte: ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia.

A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróság másodfokon hozza meg majd a végleges döntést. Toró T. Tibor is úgy véli: a bukaresti törvényszék döntése megalapozatlan, valószínűleg felületesen olvasták a párt kezdeményezőinek beadványát. Szerinte a párt programjából és alapszabályzatából egyértelműen kiderül: az egész ország ügyeivel kívánnak foglalkozni, ezen belül is kiemelten a kisebbségi közösségeknek, az emberi jogoknak a kérdésével. Az EMNT ügyvezető elnöke úgy látja: a táblabíróságon minden bizonnyal nagyobb figyelemmel fogják tanulmányozni az EMNP programját és alapszabályzatát. Ennek alapján pedig a bírói testületnek nem is lehet más választása, mint jóváhagyni a bejegyzési kérelmet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.