Nem csak az ízlelőbimbóknak tesz jót

Ha a vacsorát változatos fűszerkombinációval tesszük ízletessé, az nemcsak gasztronómiai élvezetet jelent, hanem az inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Ennek oka a fűszerek antioxidáns tulajdonsága.

MNO
2011. 08. 19. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sheila Westnek és munkatársainak vizsgálata azt bizonyította, hogy a változatosan, jól fűszerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is. A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oreganót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség hátterében fontos szerepet játszó, „rossz” LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.

„Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője. Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba.

A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csipősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.