Nem engedték be őket az országba

Megtagadták a beutazást Fehéroroszországba a helyi hatóságok egy lengyel európai parlamenti képviselőtől és a Lengyel Világszövetség elnökétől – jelentette a lengyel sajtó.

MNO
2011. 08. 16. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marek Migalski, az ellenzéki Jog és Igazságosság pártból kiszakadt Lengyelország a Legfontosabb (PJN) elnevezésű formáció európai parlamenti képviselője még hétfőn akart beutazni Fehéroroszországba a Terespol–Breszt határátkelőn. A fehérorosz határőrök leszállították a vonatról, és közölték vele, hogy nem léphet be Fehéroroszországba. Az intézkedésre nem adtak magyarázatot.

Migalskit a Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet hívta meg, amelynek vezetőjét, Alesz Beljatszkit augusztus 4-én a minszki hatóságok letartóztatták. Migalski Minszkben több emberi jogi szervezet, köztük a Fehérorosz Helsinki Bizottság, a Fehérorosz Újságíró Szövetség és a Nemzetközi Megfigyelő Misszió tagjaival, ellenzéki vezetőkkel, továbbá a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének képviselőivel találkozott volna. Emellett bocsánatot is kért volna a fehérorosz ellenzéktől amiatt, hogy a lengyel legfőbb ügyészség kiszolgáltatta a minszki hatóságoknak Beljatszki lengyelországi bankszámlájának adatait.

Migalski már a második lengyel közéleti személyiség, akit az utóbbi időben nem engedtek beutazni Fehéroroszországba. Korábban hasonlóan járt Longin Komolowski, a Lengyel Világszövetség (Wspólnota Polska) elnöke, volt miniszterelnök-helyettes és munkaügyi miniszter, egykori szakszervezeti vezető is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.