„Nem hagyhatjuk szó nélkül a hazugságáradatot”

A Fidesz szerint az MSZP és Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ferdít, amikor azt állítja, hogy a munka törvénykönyve tervezetében csorbulnak a személyiségi jogok, hiszen a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősödik.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803134" target="_blank"><strong>• Egyeztetés: jó irányba változik a munka törvénykönyve</strong></a>

MNO
2011. 08. 15. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja továbbra is munkaanyagnak tekinti a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban közzétett dokumentumot, ugyanakkor „nem hagyhatjuk szó nélkül azt a hazugságáradatot, amellyel az MSZP nap mint nap telekürtöli a sajtót” – írta Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő hétfői közleményében.

A képviselő közlése szerint Korózs Lajos állításával szemben a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajló egyeztetések első szakaszát követően a törvénytervezetbe bekerült a védett kor intézménye, valamint megerősítették a kismamák munkajogi védelmét. Ez azt jelenti, hogy „a tervezet a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben minden 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetén”.

A politikus szerint az MSZP és Korózs Lajos akkor is ferdít, amikor azt állítja, hogy a tervezetben a személyiségi jogok csorbulnak, hiszen „a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősítésre kerül azzal, hogy a tervezet törvényi garanciát kíván adni arra, hogy minden ilyen jellegű tevékenység – a jelenlegi gyakorlat helyett – a jövőben szabályozott körülmények között történjen”. A személyiségi jogok védelméhez tartozik az is, hogy az álláskereső továbbra sem kötelezhető terhességi teszt elkészítésére – tette hozzá.

A képviselő nyomatékosította: az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja, ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.

Korózs Lajos hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az adatvédelmi biztoshoz fordul, ha a munka törvénykönyvébe bekerül a terhességi teszt lehetősége a munkaadók számára. Azt hangoztatta: inkább támogatni kellene a gyermekvállalást, mintsem leépíteni a munkajogi védettséget. Az ellenzéki szakpolitikus szerint a Fidesz-kormány nem képviseli sem a családok, sem a nők jogait, és már nemcsak az európai uniós, hanem az ENSZ által megfogalmazott alapelvekkel is szembemegy.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a jelenlegi munka törvénykönyve tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, addig ez a passzus a minisztérium honlapjára felkerült tervezetből kimaradt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.