Nem kell sok hozzá, hogy a felkelők bekerítsék a fővárost + Képek

A líbiai felkelők pozíciókat foglaltak el a Tripolitól mindössze ötven kilométerre nyugatra fekvő Závija városban, és azt állítják, hogy küszöbön áll a főváros, Tripoli bekerítése – jelentették a helyszínről tudósítók vasárnap.

MNO
2011. 08. 14. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tripoli kormány azt állítja, hogy teljesen az ellenőrzésük alatt tartják a települést, de a helyszíni beszámolókban az áll, hogy a felkelők behatoltak a központba, ahol kitűzték a zászlajukat egy minaret tetejére, és a földre hajították a korábbi hivatalos lobogót. Az összecsapások nem értek véget, és a város túlságosan értékes ahhoz, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető a sorsára hagyja.



Závija Tripoli és a tunéziai határ között haladó főúton fekszik, amelyen a főváros utánpótláshoz juthat. Északon a NATO haditengerészete zárja le a lehetőségeket, keleten a felkelők az urak, délen pedig a sivatag terül el. Závijában van a Kadhafi-rendszer utolsó működő olajfinomítója, amely napi 120 ezer hordó üzemanyagot képes előállítani a hadsereg és a polgári közlekedés számára.



A létesítmény még a kormányerők kezén van – mondták felkelők, akik esküdöztek, hogy órákon belül azt is elfoglalják, de közben számítanak az ellentámadásra is. „Ha Závija teljesen elesik, mi fogjuk ellenőrizni az ország nyugati területsávját egészen a tunéziai határig, és ez lesz Kadhafi végének a kezdete” – mondta egyikük.



(Fotók: Reuters)

Vasárnap folytatódtak a harcok a keleti fronton, Brega olajkikötőnél is, és a felkelők egy újabb várost támadtak meg Tripolitól nyolcvan kilométerre délre. Ha ezt a Garján nevű települést is beveszik, még szorosabbra zárul a gyűrű a főváros körül.

Závijánál a felkelők zsákmányul ejtettek egy harckocsit, amelyet azután a NATO légiereje szétlőtt. Négy felkelő veszett oda benne.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.