Nem könnyű a borász élete, ha nő

Bár közel ötven éve, hogy az első nő borászati diplomát szerzett a vezető amerikai egyetemen, az amerikai borászatokban még ma is 10 százalék alatt van a női vezetők aránya.

MNO
2011. 08. 20. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mary Ann Graf volt az első nő, aki 1965-ben végzett a Kalifornia Egyetem borászati és enológiai (borismereti) karán, és a kilencvenes évektől a kar hallgatóinak közel fele nő volt. Lucia Albino Gilbert és L. Suzanne Dancer, a kaliforniai Santa Clara Egyetem kutatói azonban azt tapasztalták, hogy az oktatásban elért fejlődés ellenére a nők még mindig az egyenjogúságukért küzdenek a borászati iparágban. A több mint 3200 kaliforniai borászat vezető tisztségeinek kevesebb mint 10 százalékát töltik be nők – tapasztalták a kutatók. Ez az arányszám feltehetőleg az ország más bortermelő vidékein is alacsony – mondta Gilbert.

A nőknek ma már több lehetőségük van megszerezni a borásszá váláshoz szükséges tapasztalatokat és tudást, mint a korábbi években – mondta Gilbert egy interjúban, hozzátéve, hogy a változások viszont időbe telnek. „A nőknek mindig nehezebb a nemükhöz nem illő területeken dolgozni” – tette hozzá a kutató.

A kutatók különböző források alapján saját adatbázist állítottak fel a szövetségi államban dolgozó borászokról, majd régiók szerinti felbontásban elemezték az egyes pincészeteket. A női borászok aránya a kaliforniai Napa és a Sonoma/Marin régiókban volt a legmagasabb, 12 százalék, és Dél-Kaliforniában a legalacsonyabb: 4 százalék. Gilbert, aki egy tudományos konferencián ismertette a kutatás eredményeit, a jelenséget azzal magyarázta, hogy délen kevesebb a borászat, és messzebb vannak a borászatot és borismeretet oktató egyetemek.

Gilbert szerint a legkiemelkedőbb női borászok a kaliforniai Napa és Sonoma régióban dolgoznak, ami arról tanúskodik, hogy nyitott kapuk várják a rendkívüli képességű nőket, és nagyobbak a lehetőségek a jól képzett nők számára, de időbe telik, amíg egyenlő számban foglalkoztatnak nőket és férfiakat vezető posztokon a borászatokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.