Nem látható a hőhullám vége + Képriport

A tartós hőség miatt keddre 14 megyére és a fővárosra adott ki narancssárga figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat hétfő délután. Kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el Paller Judit országos tiszti főorvos. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804954"><strong>• Vizet osztanak a vonatokon</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint kedden Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Az északkeleti tájakon lehet alacsonyabb a hajnali erősebb lehűlés miatt, de délután meleg idő várható – mondta a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34, kedden 31 és 36 fok között várható. Szerdán, csütörtökön és pénteken még melegebb lesz, ezen a három napon helyenként akár a 29 fokot is elérheti a nappali középhőmérséklet, így valószínűleg a legmagasabb szintű, harmadfokú figyelmeztetést is kiadja a meteorológiai szolgálat – tette hozzá.

A meteorológus elmondta: a hétvége időjárása még bizonytalan. Valószínűleg enyhül az idő a térségben, de a jelenlegi előrejelzések szerint szombaton még kánikula lesz, és vasárnap is meleg időre lehet számítani.

Szükség lehet a riasztás meghosszabbítására is

Paller Judit hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a hőséghullám vége még nem látható pontosan, így a meteorológiai előrejelzések függvényében szükség lehet a riasztás meghosszabbítására is.

Nemcsak nappal, hanem éjszaka is nagyon magas lesz a hőmérséklet – hívta fel a figyelmet Paller Judit. A meteorológiai előrejelzések alapján kedd hajnalban még 15-20, pénteken már 18-23 fok várható. A nappali maximumok is egyre magasabbak lesznek, kedden 31-36, pénteken 34-39 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Az országos tiszti főorvos megjegyezte: nehezíti a helyzetet, hogy a szabadságok időszaka a végéhez közeledik, sokan már visszatértek a munkahelyükre, így az embereknek más életritmusban kell alkalmazkodniuk a nagy meleghez.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese emlékeztetett, hogy az idén egy nagy hőséghullám volt eddig júliusban, és azokban a napokban a jósoltaknak megfelelően 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány. Ezért is kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása – tette hozzá.

Mint mondta, az előrejelzések szerint a héten egyes helyeken a 39 fokot is elérheti a hőmérséklet. Ilyen melegben a hűtés mellett fontos a szervezet folyamatos folyadék- és sópótlása, ehhez a szénsavas és cukrozott üdítők, tömény alkoholos italok helyett tea és olyan ásványvíz fogyasztását ajánlják, amely literenként minimum ötven milligramm nátriumot tartalmaz.

Páldy Anna arra is kitért, hogy a következő napokban valószínűleg az UV-sugárzás is erős lesz. Ezért azt javasolják, hogy délelőtt tizenegy és délután három óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a napon. Fontos a megfelelő öltözet, széles karimájú kalap és napszemüveg viselése, továbbá 15-nél, gyerekeknek pedig 30-nál magasabb faktorú naptej használata. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján további hasznos tanácsok találhatók a hőség elleni védekezésről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután a tartós hőség miatt keddre 14 megyére és a fővárosra narancssárga figyelmeztetést adott ki. Szerdán, csütörtökön és pénteken egyre melegebb lesz, ezen a három napon helyenként a 29 fokot is elérheti a nappali középhőmérséklet, így már a legmagasabb szintű, harmadfokú figyelmeztetést is kiadta a meteorológiai szolgálat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.