Nem lehet a szomszéd ellen tüntetni

A vietnami rendőrség föloszlatott vasárnap Hanoiban egy Kína-ellenes tüntetést – közölték szemtanúk.

MNO
2011. 08. 21. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil ruhás rendőrök őrizetbe vettek csaknem félszáz tiltakozót, akik nem törődtek azzal a csütörtöki – a vietnami fővárosban köztéri hangszórókból vasárnap is többször lejátszott – hatósági figyelmeztetéssel, amely szerint tovább már nem tűrik el a több mint két hónapja tartó rendszeres hétvégi Kína-ellenes tüntetéseket. A tiltakozó megmozdulásokat egy május végi eset váltotta ki, amikor kínai hadihajók feltartóztattak egy méréseket végző vietnami olajkutató hajót a Dél-kínai tengeren. Vietnamban sokan úgy gondolták, az incidens az ország területi szuverenitásának megsértését jelenti. A gyülekezéseket megtiltó hivatalos közlés indoklása szerint a tüntetők zavarják a közrendet, és fennakadást okoznak a közlekedésben.

Megfigyelők szerint csökkent a feszültség Vietnam és Kína között, miután Hanoi különleges megbízottat küldött Pekingbe, és a múlt hónapban Indonéziában Kína és a dél-kínai-tengeri vitában érintett délkelet-ázsiai országok előzetes megállapodást kötöttek egymással. „A vietnami vezetés megértette, hogy ez a határ, ennél nagyobb nyomást nem gyakorolhat Kínára a Dél-kínai-tenger ügyében” – mondta Carlyle Thayer, az ausztráliai Új-Dél-Wales egyetem Vietnam-szakértője.

Júniusban kiéleződött a feszültség Kína, Vietnam és a Fülöp-szigetek között a Dél-kínai-tengeren lévő, kőolajban, földgázban és halban gazdag területek – többek között a Spratly-szigetek – hovatartozása miatt. Július végén a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamai megegyeztek arról, hogy az országok haditengerészeti vezetőit összekötő forródrótot létesítenek, hogy megelőzzék a vitatott területek miatti incidenseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.