„Nem sajnálunk, rasszista barom”

„A fehérek feketékké lettek”, ez az egyik oka a brit zavargásoknak – fogalmazott David Starkey történész a BBC egyik műsorában, majd a káros idegen kultúrák megtelepedéséről beszélt – tudósít a The Telegraph. Hamarosan parázs vita robbant ki a rasszistának tartott kijelentésekről. Vízipisztolycsata szervezéséért tartóztattak le egy brit fiatalt – írja a The Guardian. A húszéves férfit bűntett kitervelésével vádolják.

Kovács N. László
2011. 08. 16. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

„A fehérek feketékké lettek”, ez az egyik oka a brit zavargásoknak – fogalmazott David Starkey történész a BBC egyik műsorában, majd a káros idegen kultúrák megtelepedéséről beszélt – tudósít a The Telegraph. Hamarosan parázs vita robbant ki a rasszistának tartott kijelentésekről.

Dr. Starkey a háború utáni brit politikus, Enoch Powell hírhedt, „véres folyókat” vizionáló bevándorlásellenes beszédét idézte, majd rámutatott, Powellnek egy dologban nem volt igaza: a rasszok nem fordulnak egymás ellen – szerinte valami sokkal rosszabb történt. „A fehérek feketékké lettek. Erőszakos, destruktív, nihilista gengszterkultúra lett a divat, és fehér és fekete, fiú és lány együtt csatlakozik a normához” – fogalmazott a történész. „Ezt mutatja, hogy egy teljességgel hamis, jamaicai nyelvezet tört be a beszédünkbe, ezért aztán néhányan már úgy érezzük, mintha idegen országban élnénk. Nem a bőrszínről van szó, ez egy kulturális folyamat.” Starkey megjegyezte továbbá, hogy egyes feketéknél épp ellenkező trend mutatkozik: David Lammy, Tottenham képviselője például „egészen úgy beszél, mint egy fehér ember”.

A történész szereplését szinte azonnali közfelháborodás fogadta. Owen Jones baloldali újságíró, író, aki szintén részt vett a beszélgetős műsorban, ahol Starkey megfogalmazta véleményét, „karriergyilkos pillanatnak” nevezte a kijelentéseket. „Ez az ember faji előítéleteket fogalmazott meg, ráadásul országos krízis idején. Ez máskor is felháborító lenne, most azonban kifejezetten veszélyes. Az efféle vélemények legitimációt biztosíthatnak bizonyos embereknek, akik esetleg máris a visszavágást tervezik a rendbontóknak” – fogalmazott Jones. Piers Morgan, a CNN brit műsorvezetője a Twitteren üzent. „David Starkey tévés karrierje, nyugodj békében. Nem sajnálunk, rasszista barom” – írta. Lammy, a professzor által említett fekete képviselő finomabban fogalmazott. „Nem számít, mit gondol. Egy Tudor-korral foglalkozó történész próbál magyarázatot adni modern városi problémákra. A lényeg, hogy Tottenham ma együtt van, újabb utat nyitottunk meg, és már második napja csend van. Ez az, ami számít.”

Starkey nyilatkozatban utasította vissza a vádakat. „Nem tettem rasszista kijelentéseket, hiszen világosan kijelentettem, nem a bőrszínről van szó. A gengszterkultúra megszépítéséről beszéltem, amit továbbra is károsnak és gonosznak tartok. Azt pedig, hogy a kultúrszemét tetején csücsülő Piers Morgan kritizál, külön megtiszteltetésnek veszem” – közölte.

Akármennyire nem kedveli is Starkey a műsorvezetőt, karrierjével kapcsolatban valószínűleg neki lesz igaza. A BBC-hez mintegy hétszáz panasz érkezett be a történész szereplésével kapcsolatban, a bocsánatkérést követelő online petíciót pedig már több mint ötezren írták alá. A Cambridge University diákjai pedig azon munkálkodnak, hogy az egyetem vezetői vonják meg a történésztől tiszteletbeli tagságát.

The Guardian (guardian.co.uk)

Vízipisztolycsata szervezéséért tartóztattak le egy brit fiatalt – írja a The Guardian. A húszéves férfit bűntett kitervelésével vádolják.

Az egész szigetországot megrengető zavargás- és fosztogatásáradat több hullámát is a BlackBerry Messenger nevű kommunikációs program és más szociális hálózatok segítségével szervezték. David Cameron miniszterelnök múlt csütörtökön közölte, a rendőrség mostantól aktívabban figyeli majd az oldalakat, és lecsap a törvényellenes tevékenységet tervező tagokra. Az essexi hatóságok el is fogták az első „tettest”.

A húszéves colchesteri férfi és „bűntársa” a hírek szerint a Facebookon toborzott embereket a vízipisztolycsatához. A helyszínen azonban barátok helyett a rendőrök jelentek meg, és „törvénysértés elkövetésére buzdítás” vádjával elvezették a két fiatalt. Ügyüket szeptember elsején tárgyalja a helyi bíróság. A rendőrség szóvivője nem árult el részleteket, csupán annyit közölt, meg fogják vizsgálni a körülményeket, és az ügy súlyának megfelelően fognak eljárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.