Nem tetszik nekik a like-gomb

Nem tetszik a Facebook like-gombja egy német adatvédelmi hatóságnak.

MNO
2011. 08. 19. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schleswig-Holstein adatvédelmi biztosa, Thilo Weichert pénteken utasította a tartományi intézményeket, hogy zárják le a közösségi háló rajongói oldalait, és távolítsák el a like-gombot a honlapokról, mivel az lehetővé teszi a profilalkotást, ami sérti a német és az európai törvényeket. A Facebook pénteki válaszában hangsúlyozta, hogy működése teljesen megfelel az európai adatvédelmi törvényeknek.

Weichert közleményében arról számolt be, hogy a hivatala által végzett technikai elemzés arra utal, hogy a Facebook az amerikai szerverein gyűjti a közösségi hálóról nyert adatokat. A biztos szerint a Facebook.com látogatóinak számítania kell arra, hogy a cég két évig követni fogja őket, és a tagokról személyes profilt is kialakít.

A Facebook szóvivője elismerte, hogy a cég valóban hozzájut olyan információkhoz, mint a közösségi oldalon lájkolók IP-címe, de mint hozzáfűzte, kilencven napon belül törlik ezeket az adatokat, ami egybevág az ágazati normákkal.

A biztos irodája azonban elrendelte, hogy a weboldal schleswig-holsteini tulajdonosai „azonnal állítsák le a felhasználók adatainak az amerikai Facebookhoz való átküldését a megfelelő szolgáltatások kikapcsolásával”, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben nem tartanák be az utasítást.

Egyúttal minden internetezőt arra intett a biztos, hogy ne klikkeljen a közösségi csatlakozásra, és ha nem akarja, hogy profilt alakítsanak ki róla, ne készítsen magának Facebook-oldalt.

Német adatvédők nem először csapnak össze olyan internetóriásokkal, mint a Facebook vagy a Google. A Google egy pengeváltás után tavaly lehetővé tette, hogy elhomályosítsák a Street View térképrendszerében azoknak a németeknek a házait, akik nem akartak abban szerepelni. A Facebook pedig januárban garantált nagyobb felügyeletet e-mail címlista felett a Friend Finder (barátkereső) szolgáltatás miatt kirobbant vitát követően.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.