Nem volt hajlandó elhagyni a börtönt

Noha elengedték, nem volt hajlandó elhagyni a börtönt, és éhségsztrájkba kezdett kedd éjjel Indiában az a korrupcióellenes aktivista, aki tiltakozásával országos hírnévre tett szert.

MNO
2011. 08. 17. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 74 éves Anna Hazarét kedden vették őrizetbe, hogy megakadályozzák nyilvános éhségsztrájkját, amelyet Újdelhi egyik parkjában akart elkezdeni, tiltakozásul egy szerinte túlságosan lanyha korrupcióellenes törvény miatt. Néhány órával később szabadon engedték, de nem volt hajlandó távozni a Tihar börtönből, amely előtt egész éjszaka több száz támogatója tartott zajos tüntetést. Azt mondta, addig nem távozik, amíg nem biztosítják arról, hogy határozatlan ideig éhségsztrájkot folytathat abban az újdelhi parkban, ahova a tiltakozást eredetileg meghirdették.

A hatóságok elengedték az idős aktivista 1400 hívét is, akiket vele egy időben vettek őrizetbe, és egy stadionban gyűjtöttek össze Újdelhiben. Közülük 250-en követték Hazare példáját, és nem voltak hajlandók távozni. A kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt szerda hajnalban válságtanácskozást tartott. Szerdán várhatóan India-szerte lesznek tüntetések a puritán megjelenésével szándékosan „Mahátma” Gandhit, a függetlenségi mozgalom egykori vezéralakját idéző Hazare mellett.

A tévé kedden élőben közvetítette az aktivista őrizetbe vételét, a szerdai újságok pedig egyöntetűen arról cikkeztek, hogy a kormány hibát követett el: hozzásegítette Hazarét ahhoz, hogy a mártír szerepében tűnjön fel. Az aktivista „túszul ejtette a kormányt” – írta címlapján a naponta több mint egymillió példányban megjelenő Hindustan Times.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.