Nemzeti kincs lett Kolumbusz keresztjéből

Nemzeti kinccsé nyilvánították Kubában az utolsó fennmaradt keresztet, amelyet Kolumbusz tűzött földbe 1492-ben.

MNO
2011. 08. 17. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedező útjai során összesen 29 keresztet állított fel Amerikában, az utolsó ismert darabot Kuba legrégebbi települése, Baracoa alapítása 500. évfordulója alkalmából nyilvánították nemzeti kinccsé. A fakeresztet – amelynek neve spanyolul Cruz de la Parra, mert szőlőfából készült – gondosan őrzi a város.

A Granma című hivatalos lap szerint a kereszt uralta azt a misét, amelyet a fél évezredes Baracoa tiszteletére tartottak, és amelyen felolvasták XVI. Benedek pápa üzenetét is. A katolikus egyház feje a sziget első településének lakóit köszöntötte.

Kolumbusz Kristóf 1492. november 27-én érkezett meg két hajójával, a Ninával és a Santa Maríával Kuba keleti partjaira, a keresztet december 1-jén tűzte le ott, ahol később létrejött Baracoa. A várost 1511. augusztus 5-én alapította Diego Velázquez kormányzó, aki embereivel rábukkant a keresztre.

A kincs eredetiségét több vizsgálat, egyebek közt radiokarbonos kormeghatározás is megerősítette, és egy belga kutatóintézet is alátámasztotta. A fa, amelyből a keresztet faragták, a szigetországból származik, vagyis Kolumbusz nem az óhazából vitte magával a feszületeket, hanem Amerikában tákolták össze őket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.