Nemzetközi botrány készülődik északi szomszédunknál?

Bírálják a szlovák munka-, szociális és családügyi minisztériumot azért a javaslatáért, hogy ingyen fogamzásgátlókat vagy sterilizálást ajánlana fel a szegényeknek. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt minisztere, Jozef Mihál vezette tárca nem zárkózott el a vitatott terv visszavonásától. Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint a terv a rasszizmus határait súrolja, diszkriminatív és a romák ellen irányul.

MNO
2011. 08. 15. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek szánt ingyenes fogamzásgátlást vagy sterilizálást a minisztérium az ezen csoport számára szánt segítségről szóló törvényjavaslat keretében ajánlotta fel. A jogszabály mintegy 700 településre vonatkozna, amelyeken 200 ezren élnek rossz szociális feltételek között. „Jó intézkedésnek tartjuk, de nem akarjuk a végletekig vinni az ügyet. Ha gondot okoz a kormánykoalíción belül, nem hagyjuk egyes részleges intézkedések miatt elbukni az egész törvénytervezetet” – mondta Slavomira Selesová, a minisztérium szóvivője.

„Járjuk a telepeket, és látjuk, hogy a családban akár tíz gyermek is van, akikről a család nem képes gondoskodni. Mivel a nők nem engedhetik meg maguknak a fogamzásgátlást, a férfiak pedig nem hajlandók rá, a gyermekek nyomorúságos körülmények közé születnek” – vette védelmébe a tárca álláspontját Lucia Nicholsonová államtitkár. Az orvosi javaslat nélküli sterilizáció költsége 200 euró, a hormonális fogamzásgátló tabletták pedig évente többtucatnyi euróba kerülnek személyenként a Sme szlovák napilap szerint.

Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint az ingyenes sterilizálási program a rasszizmussal határos és a roma lakosság elleni diszkrimináció. Miroslav Beblavy, a legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) parlamenti képviselője szerint a sterilizálás akár nemzetközi botrányt is kiválthat. A múltban több roma asszony is azt állította, hogy a beleegyezésük nélkül sterilizálták őket.

A szlovákiai bíróságok azonban nem találtak olyan esetet, amikor az orvosok megsértették volna a törvényt – írta a Sme. Három roma asszony az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az erőszakos sterilizálás gyanújával. A strasbourgi székhelyű bíróság várhatóan az ősszel dönt az ügyükben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.