„Nincs szabad egységünk erre. Mindenki elfoglalt”

A kairói politikai helyzetre való tekintettel nem tartják meg az idei évre tervezett egyiptomi–amerikai hadgyakorlatot – közölték egybehangzóan szerdán a két ország fővárosában.

MNO
2011. 08. 18. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kairóban egy név nélkül nyilatkozó egyiptomi tisztségviselő azt a magyarázatot adta, hogy az országot átmenetileg irányító katonai kormányzatnak jelenleg nincs kapacitása a Bright Star névre keresztelt, kétévente megtartott műveletre. „Nincs szabad egységünk erre. Mindenki elfoglalt” – szögezte le.

Ugyanakkor hangsúlyozta, teljesen alaptalanok azok a feltevések, miszerint Kairó távolodni akarna Washingtontól. „Mi most szorosabb kapcsolatban vagyunk, mint valaha” – mondta. A Pentagon egyik szóvivője Washingtonban elismerte, hogy a döntésben közrejátszott az Egyiptomban most zajló politikai átmenet és a hadsereg elfoglaltsága az ügyvezetői teendők miatt.

A tervek szerint a két ország legközelebb 2013-ban tart közös hadgyakorlatot. A Kairó és Washington közötti katonai kapcsolatok központi elemének számító Bright Star története az 1978-ban aláírt, az Egyiptom és Izrael közötti Camp David-i békemegállapodásra nyúlik vissza, és 1981-ben tartották meg először.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.