Őrizetbe vették az éhségsztrájkra készülő aktivistát

Őrizetbe vett az indiai rendőrség kedd hajnalban egy ismert indiai jogvédőt, aki éhségsztrájkra készült.

MNO
2011. 08. 16. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 73 éves Anne Hazare azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert szerinte a kormány nemrégiben benyújtott törvényjavaslata túl szűkre szabja az újonnan létrehozni tervezett korrupcióellenes parlamenti biztos, az úgynevezett lokpal hatáskörét.

A jogvédő négy kollégájával együtt tagja volt a törvényt előkészítő, tízfős bizottságnak. A testület – amelybe a másik öt tagot a kormány delegálta – azután alakult meg, hogy Hazare áprilisban négy napig éhségsztrájkot folytatott. Az idős aktivista és hívei tiltakozásul nyilvánosan elégették a július végén benyújtott, szerintük erőtlen korrupcióellenes törvénytervezet több példányát, és keddtől határozatlan idejű éhségsztrájkra készültek Újdelhi egyik parkjában.

A rendőrség közölte, „megelőző intézkedésként” vette őrizetbe Hazarét és 250-300 másik aktivistát. A tájékoztatás szerint Hazare nem volt hajlandó teljesíteni azokat a feltételeket, amelyek mellett a rendőrség engedélyezte volna a tiltakozó akciót. Ezek szerint Hazare legfeljebb három napig folytathatott volna éhségsztrájkot, és legfeljebb ötezer tiltakozó csatlakozhatott volna hozzá a helyszínen.

Az elmúlt hónapokban korrupciós botrányok sorozata rázta meg Manmohan Szingh indiai miniszterelnök kormányát. A kormányfő hétfőn, a függetlenség – India brit uralom alóli felszabadulásának – 64. évfordulóján a parlamentben kijelentette, „erős lokpalt (parlamenti biztost) akarunk, hogy elejét vegyük a korrupciónak a legfelsőbb szinten”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.