Őrizetben marad a volt kormányfő

A kijevi bíróság szerdán ismét elutasította a védelem kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, ellenzéki politikust.

MNO
2011. 08. 10. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság immár a negyedik hasonló kérelmet utasította el azzal az indokkal, hogy nem látott okot az őrizetbe vételre vonatkozó döntés megváltoztatására. A bíróság a tárgyalást csütörtökig elnapolta. Julija Timosenkót a múlt héten, pénteken vették őrizetbe a tárgyalóteremben az eljárásjog megsértése miatt az ügyész indítványára, aki úgy ítélte meg, hogy a bíróság minden lehetőséget kimerített arra, hogy befolyást gyakoroljon a volt kormányfő magaviseletére.

Timosenko ülve válaszolt a bíró kérdéseire, akit Viktor Janukovics elnök bábjának nevezett. Az ellenzéki politikus, akit azzal vádolnak, hogy 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, ártatlannak vallja magát, és az elnököt, régi politikai ellenlábasát azzal vádolja, hogy a bírósági eljárással akarja őt eltávolítani a politikai színtérről a közeledő parlamenti választások előtt. Őrizetbe vételére kemény hangú állásfoglalásokban reagáltak a vezető nyugati országok, s mellettük Oroszország is elítélte a bírói döntést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.