Örömmuzsika klasszikusan és könnyedén

Tizennyolc klasszikus zenei koncert, 68 élvonalbeli fellépő a világ minden tájáról. Lazításképpen könnyűzenei koncertek, táncházak, koktélbár és látványkonyha a Kossuth téren. És ha ez nem lenne elég, akkor műismertetők, fotó- és hangszerkiállítás, ünnepi Rippl-Rónai-tárlat az Agorában, éjszakai fürdőzés a Virágfürdőben. Íme dióhéjban a II. Kaposvári nemzetközi kamarazenei fesztivál.<br />

MN
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta két világszínvonalú hangverseny, egy különleges könnyűzenei koncert, s megannyi kísérőprogram várja a zenebarátokat Somogyország fővárosában most péntektől egészen augusztus 20-ig. Ott lesz Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Frankl Péter, Alexei Ogrintchouk, Lendvai József, Keller András, Colin Currie, Jose Gallardo és sok más nagyszerű muzsikus.
A Kokas Katalin művészeti vezető irányításával összeállított program különlegessége, hogy a neves művészek, akik eddig jellemzően szólistaként jelentek meg a világ zenei színpadain, most kamarazenészként muzsikálnak együtt. Augusztus 13-án este a Szivárvány Kultúrpalotában például Perényi Eszter (hegedű) és Kelemen Barnabás (zongora), valamint a Jánosi együttes közös koncerten kutatja Bartók műveinek népzenei gyökereit. Augusztus 17-én délelőtt – szintén a Szivárvány Kultúrpalotában – Olivier Messiaen Kvartet az idők végezetére című műve Perényi Miklós (cselló), Alina Pogostkina (hegedű), Reto Bieri (klarinét) és Nagy Péter (zongora) tolmácsolásában szólal meg. A koncert második részében az idén 75 éves Steve Reich Mallett kvartett és Zene fadarabokra című darabjait hallgathatja meg a közönség.
A délelőtti és az esti hangversenyek előtt Kutasy Zsolt mesél érdekes történeteket a fellépőkről és az elhangzó művekről a Royal kávéházban, Kaposvár főterén. Mesterkurzosokat is tartanak, amelyeket ingyenesen látogathatnak az érdeklődők, a textilházban pedig hangszerkiállítás nyílik kortárs magyar hegedűkészítők munkáiból.
Ha leszáll az est, a város főterén a könnyedebb műfajok veszik át a főszerepet. Koncertet ad Malek Andrea, a Bolyki Brothers és Vastag Csaba, Tóth Vera és Tóth Gabi pedig közös funkyesten táncoltatja meg a közönséget. A tavaly nagy sikert aratott jam session sem marad el: ezúttal Pély Barna, Nagy Laci Gitano, Temesi Berci, Romhányi Áron és Nyírő Áron örömzenél. És ha táncház, akkor a Jánosi együttes, illetve a Söndörgő zenekar gondoskodik a talpalávalóról.

Info: www.kaposfest.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.