Orosz hatásra tárgyalásra kész Irán

Irán héthavi szünet után kedden késznek mutatkozott a vitatott atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatására a hatokkal az orosz küldött javaslatai alapján.

MNO
2011. 08. 16. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orosz barátaink javaslatai alapul szolgálhatnak a békés célú nukleáris tevékenységgel kapcsolatos regionális és nemzetközi együttműködésről folyó tárgyalások megkezdéséhez„ – jelentette ki kedden Szaid Dzsalili, atomkérdésekben illetékes iráni főtárgyaló, az iráni Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára, miután tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel Teheránban.

Moszkva az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, valamint Németország) között januárban Isztambulban megszakadt tárgyalások újraindításán munkálkodik. A tárgyalások amiatt szakadtak meg, mert Irán mindenáron el akarta ismertetni, hogy joga van nukleáris fűtőanyagot előállítani. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter július közepén beszélt arról, hogy a „lépésenkénti” megközelítés elvén kellene újraindítani a tárgyalásokat az iráni atomkérdésről.

„Nagyon jó tárgyalásokat folytattunk” – mondta Teheránban Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára. Hozzátette: a megbeszélésen szó volt az iráni atomkérdésről és a hatokkal, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködés szükségességéről. Patrusev, aki hétfőn érkezett Teheránba, kétszer is tárgyalt Dzsalilival. Találkozott Ali Akbár Szálehi iráni külügyminiszterrel, és kedden fogadja őt Mahmúd Ahmadinezsád elnök.

A lépésenkénti megközelítésre vonatkozó orosz elgondolás szerint mindegyik fél tenne – a legkönnyebb kérdésekből kiindulva – egy pozitív lépést a másik fél pozitív lépésére válaszul. A nagyhatalmaknak – az elgondolás szerint – Irán pozitív lépésére a Teherán elleni nemzetközi gazdasági szankciók enyhítésével kellene válaszolniuk. Szálehi kedd este Moszkvába utazik orosz kollégája meghívására.

Oroszország építi a dél-iráni Busehr atomerőművét. Az 1000 megawatt teljesítményű erőművet a tervek szerint augusztus végén helyezik üzembe. Iránt hat BT-határozat sújtja szankciókkal atomprogramja miatt, amely az ismételt teheráni tagadás ellenére a nagyhatalmak és a NAÜ gyanúja szerint katonai célokat szolgál.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió 2010-ben újabb Irán elleni gazdasági büntetőintézkedéseket fogadott el. Ennek ellenére Irán felgyorsította urándúsító programját. Júliusban bejelentette, hogy 20 százalékosra dúsított uránt kíván előállítani a Teherántól délre fekvő Forduban. A 20 százalékosra dúsított uránból civil atomipari létesítmények számára készíthető fűtőanyag, de 90 százalékosra továbbdúsítva katonai célokra is alkalmas.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.