Ötvencentis a világszenzáció

Átesett élete első általános orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark egyhetes törpevíziló bébije pénteken: a kicsiről az is kiderült, hogy nőstény, a súlya pedig meghaladja a hét kilogrammot.

MNO
2011. 08. 12. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenkét éves nőstény Broutille és a négyéves, Hamlet nevű hím „szerelméből” született borjú eleinte kissé morcos volt, amiért elszakították anyjától, de összességében jól tűrte a vizsgálatot. Az újságírók, fotósok és az operatőrök megkülönböztetett figyelmétől kísérve az állatorvos megvizsgálta a borjú légzését és nyálkahártyáit, majd lemérte az állat súlyát és hosszúságát. A 7,4 kilogrammos és ötven centiméteres nőstény víziló az első hetekben keveset mozgott, anyja inkább elfekteti, és naponta négyszer szoptatja – mondta a vizsgálat után Révészné Petró Zsuzsanna szóvivő.

Az apróság még nem tud úszni: a gondozók csak három-négy hetes korában kezdik hozzászoktatni a nagyobb vízmélységhez, addig csak akkora vízben lehet, amelyben a lába leér. A szóvivő közlése szerint a törpevíziló tökéletesen csak 4-6 hetes korában tanul meg úszni, és 2-4 hónapos korában kezd el szilárd táplálékot fogyasztani. A kicsi 1-2 éves koráig marad az anyjával, ezután agresszívan lép fel a nősténnyel szemben, és leválasztódik. Ekkor a fajkoordinátor más állatkertbe helyezi majd át.

A törpevíziló (Hexaprotodon liberiensis) a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű állat, hatalmas testű nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen, Nyugat-Afrika őserdeiben él. Négy országban körülbelül két-háromezer példány él szabadon, állatkertekben kevesebb mint háromszáz példány található.

A nyíregyházi borjú a második, fogságban született törpevíziló az országban, szülei a fajmegőrzési program keretében érkeztek a sóstógyógyfürdői állatparkba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.