Perelnék a kormányt

Hazaárulással vádolja, és perrel fenyegeti a görög kormányt a tervezett privatizációs program miatt az ADEDY közalkalmazotti szakszervezet.

MNO
2011. 08. 11. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már több demonstrációt szervező, félmilliós tagsággal rendelkező érdekvédelmi szervezet főtitkára leszögezte: „A mi szemünkben a privatizáció hazaárulás, s aki ezt elköveti, annak számolnia kell a következményekkel”. „Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy megdöntsük a kormányt, de legfőképpen hogy bepereljük azokat, aki aláírják ezeket a privatizációs szerződéseket” – tette hozzá Iliasz Iliopulosz.

A bejelentett privatizációs intézkedések szinte az állami vagyon teljes spektrumára kiterjednek és összesen 50 milliárd euró többletbevételt hozhatnak a kormánynak. Athén 5 milliárd eurót remél a szerencsejáték-monopólium OPAP-ban, a Hellén Postabankban, a pireuszi és a theszaloniki kikötőkben, illetve a theszaloniki vízszolgáltatóban tartott részvénycsomag értékesítésétől. A korábban bejelentett eladások között szerepel a görög telekommunikációs vállalat 10 százalékos tulajdonhányadának privatizálása is. A kormány már lehívta eladási opcióját, így 400 millió euróért adhatja tovább a Deutsche Telekomnak.

Az athéni vízszolgáltató, a Hellén Petróleum olajfinomítója, az elektromos közműcég PPC, valamint az ATEbank értékesítése, valamint számos további kikötő, repülőtér, autópálya koncesszió, illetve föld- és bányahasználati jog értékesítése 10 milliárd eurót hozhat a költségvetésnek 2013 és 2015 között. A tervek között szerepel az állami ingatlanvagyon egy részének értékesítése, amely 2013-ban 7 milliárd, 2014-ben 13 milliárd, míg 2015-ben 15 milliárd euró bevételt eredményezhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.