Pest megye keresi a megoldásokat, mindenki kap tankönyvet

A Pest megyei önkormányzat azt ígéri, mindenképpen megtalálja a módját annak, hogy a könyvkiadóknál és -forgalmazóknál fennálló jelentős tartozása ellenére biztosítsa az általa fenntartott iskolák számára a tankönyveket. Erről a megyeháza sajtófőnöke, Ambrus András nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek a Magyar Nemzet cikkére reagálva, amely szerint a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) három héttel a tanévkezdés előtt „bekeményített”.

MNO
2011. 08. 11. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnökének szavait idézve lapunk megírta: mintegy százmillió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása, és az összegnek csaknem a felét Pest megye hozta össze. A tankönyves testület vezetője azt ajánlja a tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. A szervezet közgyűlése szerint előbb az érintett önkormányzatoknak rendezniük kellene a múlt évi számlát, továbbá előleget is kellene fizetniük – olvasható a cikkben.

A megyeháza sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy Pest megye vezetése már tárgyalt a TVOT illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, s noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve. Ambrus András hozzátette: elképzelhető, hogy az önkormányzat bizonyos összeget „átcsoportosítva” rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött egyfajta megoldási javaslatként. A TVOT március 9-én közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Pest megyei önkormányzat 2010 szeptembere óta a tankönyvek árának csak a töredékét utalta át, annak ellenére, hogy az e célra járó normatív támogatást még augusztusban megkapták. Ezért előfordulhat, hogy az idén szeptemberben nem, vagy csak előzetes fizetés után szállítanak majd tankönyveket a megyei fenntartású iskolákba a terjesztők és a kiadók.

Az MTI úgy tudja, hogy a megyeháza számos jogcímen máig többmilliárdos tartozást halmozott fel; a legtöbb pénzzel (1,2 milliárddal) a korábban az iskolákban és a szociális otthonokban közétkeztetést ellátó HunGast Kft.-nek adós. A megyei önkormányzat a „könyves” cégeken kívül tartozik az intézményeiben megbízási szerződéssel foglalkoztatott óradíjasoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, de nem tudják fizetni a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, a szociálisan rászorulóknak járó ösztöndíjak egy részét, s a tavaly esedékes adó- és járulékfizetés is „csúszik”. Az információk szerint a középiskolai érettségibizottságok elnökei közül is többen hiába számláztak. A megyei közgyűlés az idén januárban számos megszorító intézkedést fogadott el, de a pénzügyi áttörést az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatoknak kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárdos igényük mielőbbi, kedvező elbírálásától remélik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.