Platón nagyon is élvezte a testi örömöket

Platón távolról sem volt híve a plátói szerelemnek, ahogy azt ma értik, az ókori filozófus nagyon is élvezte a testi örömöket egy róla szóló új könyv szerint.

MNO
2011. 08. 19. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jay Kennedy, a Manchesteri Egyetem tudománytörténésze úgy fogalmazott, „Platón, a görög aranykor Einsteinje egyáltalán nem volt prűd, és nem kardoskodott a testi kapcsolat nélküli, pusztán lelki, szellemi szerelem mellett”.

Platón sokkal inkább a középutat járta, a morál önmérsékletet jelentett számára. Azt akarta, hogy az emberek kerüljék a promiszkuitást, csakúgy mint az absztinenciát – fogalmazott a tudós, aki szerint az erotikus szenvedély az önmegtaláláshoz vezető szellemi erő volt, a szerelem pedig a kreatív erő, amely inspirálta a művészetet, az irodalmat és a tudományt.

Jay Kennedy tavaly jelentette be, hogy „titkos kódot” tört fel Platón írásaiban. A rendszer zenei szimbólumokon nyugodott. Most The Musical Structure of Plato’s Dialogues (Platón dialógusainak zenei rendszere) címmel tett közzé kézikönyvet a görög filozófus munkásságáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.