Premier League: szombaton „eldördül a startpisztoly”

<p>A francia és a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság a múlt héten kezdődött, most pedig indul az angol Premier League is! A legnagyobb eséllyel a Manchester United és a Chelsea indulhat harcba, de a nagyok dolgát megnehezítheti még a Manchester City és a Liverpool is, az Arsenal ellenben könnyen visszacsúszhat, s kérdés, mire megy ebben a szezonban a Tottenham.</p>

Pintér Patrick
2011. 08. 12. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a London utcáin a napokban kitört zavargások miatt sokáig úgy tűnt, a Premier League rajtja akár teljes egészében eltolódhat, végül csak a Tottenham–Everton találkozót halasztották el, a többit biztonsággal meg tudják rendezni, így valóban elstartolhat az angol labdarúgó élvonal idei küzdelemsorozata.

A nyári uborkaszezonban nem voltak olyan mozgékonyak az angol csapatok, mint azt a korábbi években megszokhattuk. A címvédő Manchester Unitedhez pédául csak a Van der Sar kapus visszavonulása után megüresedett helyre érkezett a fiatal spanyol De Gea, valamint az egyik szélső támadó posztjára a villámgyors Ashley Young. A holland portáshoz hasonlóan Paul Scholes is szögre akasztotta a focicsukáját, mellette a kiöregedőben lévő O’Shea és Brown volt számottevő távozó, mindkét védő a Sunderlandet erősíti a jövőben.

Az első számú üldözőnek titulált Chelsea-nél még ennyi érdekesség sem történt, a papírformának megfelelően sikerült megszerezniük a Kékeknek a belga tankot, Lukakut, valamint egy újabb brazil középpályást, Lucast. A legnagyobb erősítés kétségkívül a kispadra érkezett, hiszen a menesztett Carlo Ancelotti helyét André Villas-Boas foglalta el a Stamford Bridge-en. A Portóval bajnokságot, kupát és Európa-ligát nyert, mindössze 33 éves tréner mostantól a világ egyik legerősebb bajnokságában bizonyíthat.

Jól igazolt viszont a másik manchesteri alakulat, a City, amely a fél Európa által csábított Agüeróra és az Arsenalnál egyre megbízhatóbban teljesítő Clichyre is rátette a kezét. Roberto Mancininek ezzel együtt volt gondja bőven a felkészülés alatt, méghozzá leginkább Mario Balotellivel, akinek szinte nem akadt egyetlen olyan megmozdulása sem, amellyel ne kavart volna botrányt. Emellett Carlos Tévez állandó kritikáival és elvágyódásával is foglalkoznia kellett, ráadásul nyakukon az új kihívás, a Bajnokok Ligája, szóval minden elismerésünk az olasz edzőé.

Arséne Wenger viszont újra bajba kerülhet, hiszen az elefántcsontparti Gervinhón kívül nem sikerült számottevő ászt szerződtetnie az Arsenalhoz, miközben az alapemberek közül a már említett Clichyn kívül elment Denílson is, de Nasri és Fabregas is elvágyódik Londonból. Ha a két utóbbi is elhagyja az Ágyúsokat, aligha lesznek harcban a bajnoki címért, de akár még a nemzetközi kupaindulásról is lecsúszhatnak.

Szép csöndben építkezett ellenben a Liverpool, amely tervszerűen, posztra igazolt: a méregdrága Hendersont a pálya közepére vette meg a Sunderlandtől, elhozta a kiesett Blackpool csapatkapitányát, Charlie Adamet is, a bal szélre Downingot, míg Reina mögé második számú kapusnak Donit a Romától. S ha már a kapusoknál tartunk, Gulácsi Pétert egy évre kölcsönadták a Hull Citynek, így ő immáron a Championshipben bizonyíthatja rátermettségét.

A magyaroknál maradva: Somogyi Csaba élete nagy lehetőségét kapta Martin Joltól, a Fulham mesterétől, a másodosztályú REAC-ból szerződtetett hálóőr egyelőre második számú kapus lesz a londoniaknál. Gera Zoltánra azonban nem tartott igényt a holland mester, így neki ellenkező utat kellett bejárnia, de régi csapatánál még gondolt rá régi edzője, Roy Hodgson, így a „mágikus magyarnak” becézett támadó végül a West Bromwichnál kötött ki. Csakúgy mint Fülöp Márton, aki az Ipswich Towntól érkezett.

Buzsáky Ákos valószínűleg cserepados lesz majd a szezonnyitón a Queens Park Rangersben, mint ahogy Bogdán Ádámra is ez vár a Boltonnál – a két csapat éppen egymással találkozik az első játéknapon. A sérülés után visszatért Kádár Tamás egyelőre a Newcastle-lel készül, ám egyre valószínűbb, hogy klubja kölcsönadja valahová.

Szót kell még ejteni a három újoncról: a Queens Park Rangers tűnik közülük a legerősebbnek, főleg hogy sikerült megtartania legnagyobb ászát, a marokkói Taarabtot. A Norwich két év alatt két osztályt repült felfelé, kérdés, mennyire viseli meg a „magaslati levegő” a játékosokat, de a Swansea sem sok jóra számíthat, pedig első walesi csapatként jutott a Premier League-be.

Az 1. forduló programja:
Szombat: Blackburn–Wolverhampton, Fulham–Aston Villa, Liverpool–Sunderland, Quuens Park Rangers–Bolton, Wigan–Norwich – mind 16.00, Newcastle–Arsenal 18.30
Vasárnap: Stoke City–Chelsea 14.30, West Bromwich–Manchester United 17.00
Hétfő: Manchester City–Swansea City 21.00
Elmarad: Tottenham–Everton


ATIGAZOLÁSOK

ARSENAL
Érkezett: Jenkinson (Charlton), Gervinho (Lille), Oxlade-Chamberlain (Southampton)
Távozott: Clichy (Manchester City), Denílson (Sao Paulo), Thomas (Ipswich Town), Botelho (Rayo Vallecano)

ASTON VILLA
Érkezett: Given (Manchester City), N’Zogbia (Wigan)
Távozott: Friedel (Tottenham), Young (Manchester United), Downing (Liverpool), Bradley (Mönchengladbach), Reo-Coker (Bolton), Carew (West Ham United)

BLACKBURN
Érkezett: Anderson (Leyton), Goodwillie (Dundee), Petrovics (Partizan Beograd)
Távozott: Jones (Manchester United), Fielding (Derby County)

BOLTON
Érkezett: Pratley (Swansea), Reo-Coker (Aston Cilla), Eagles és Mears (Burnley)
Távozott: Elmander (Galatasaray), Al Habszi (Wigan), M. Taylor (West Ham UNited), Cohen (Maccabi Haifa)

CHELSEA
Érkezett: Lucas (Sao Paulo), Courtois (Genk), Romeu (Barcelona B), Lukaku (Anderlecht)
Távozott: Matic (Benfica), Borini (Parma), Mancienne, Bruma (Hamburg), Cork (Southampton), Courtois (Atlético Madrid), Zsirkov (Anzsi Mahacskala)

EVERTON
Érkezett: Yobo (Fenerbahce)
Távozott: Vaughan (Norwich)

FULHAM
Érkezett: Somogyi (REAC), Riise (Roma), Gecov (Liberec), Kasami (Palermo)
Távozott: Gera (West Bromwich), Kamara (Eskisehirspor), Dikgacoi (Crystal Palace), Greening (Nottingahm), Pantsil (Leicester)

LIVERPOOL
Érkezett: Henderson (Sunderland), Aquilani (Juventus), Adam (Blackpool), Downing (Aston Villa), Doni (Roma), Degen (Stuttgart)
Távozott: Gulácsi (Hull City), Konchesky (Leicester), D’Arby (Rochdale), Jovanovics (Anderlecht)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Adebayor (Real Madrid), Szavics (Partizan Beograd), Clichy (Arsenal), Agüero (Atlético Madrid), Pantilimon (Timisoara)
Távozott: Caicedo (Levante), Boateng (Bayern München), Jo (Internacional), Given (Aston Villa), Johnson (Leicester), Ibrahim (NEC Nijmegen), Vieira (visszavonult)

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Jones (Blackburn), Young (Aston Villa), De Gea (Atlético Madrid), Macheda (Sampdoria)
Távozott: Bebe (Besiktas), C. Evans és Brady (Hull City), O’Shea és Brown (Sunderland), King (Mönchengladbach), Johnstone (Oldham), Obertan (Newcastle), Van der Sar és Scholes (visszavonult)

NEWCASTLE
Érkezett: Cabaye (Lille), Ba (West Ham United), Marveaux (Rennes), Obertan (Manchester United)
Távozott: Lua Lua (Brighton), Nolan (West Ham United), Routledge (Swansea)

NORWICH
Érkezett: Vaughan (Everton), Morrison (Millwall), Bennett (Brighton), De Laet (Manchester United), Johnson (Leeds United), Pilkington (Huddersfield), Naughton (Tottenham)
Távozott: Gill (Bristol)

QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Dyer (West Ham United), Bothroyd (Cardiff City), Gabbidon (West Ham United), Campbell (Blackpool), Murphy (Ipswich)
Távozott: Leigertwood (Reading), Brown (Bristol)

STOKE CITY
Érkezett: Woodgate (Tottenham), Upson (West Ham United)
Távozott: Faye (West Ham United), Gudjohnsen (AEK Athén), Dickinson (Watford)

SUNDERLAND
Érkezett: O’Shea és Brown (Manchester United), Larsson és Gardner (Birmingham City), Wickham (Ipswich), Von Dzsi (Csunnam), Vaughan (Blackpool)
Távozott: Henderson (Liverpool), Riveros (Kayserispor)

SWANSEA
Érkezett: Graham (Watford), Caulker (Tottenham), Moreira (Benfica), Routledge (Newcastle), Lita (Middlesbrough)
Távozott: De Vries (Wolverhampton), Pratley (Bolton), Serran (Larnaca)

TOTTENHAM
Érkezett: Friedel (Aston Villa), Giovani (Santander)
Távozott: O’Hara (Wolverhampton), Caulker (Swansea City), Woodgte (Stoke), Khumalo (Reading), Naughton (Norwich)

WEST BROMWICH
Érkezett: Gera (Fulham), Fülöp és McAuley (Ipswich), Jones (Preston), Foster (Birmingham City)
Távozott: Carson (Bursaspor), Zuiverloon (Mallorca), Myhill (Birmingham City), Kiely (visszavonult)

WIGAN
Érkezett: Al Habszi (Bolton)
Távozott: De Ridder (Grasshoppers), Amaya (Betis), N’Zogbia (Aston Villa), Caldwell (Birmingham City)

WOLVERHAMPTON
Érkezett: O’Hara (Tottenham), De Vries (Swansea), Johnson (Birmingham City)
Távozott: Mouyokolo (Sochaux), Halford (Portsmouth)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.