Ritli Lászlót jelölik egészségügyi miniszternek

Ritli László nagyváradi kórházigazgatót jelöli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egészségügyi miniszternek, miután a poszt augusztus elején megürült Cseke Attila volt tárcavezető lemondása nyomán – közölte szerdai közleményében az RMDSZ.

MNO
2011. 08. 17. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseke a román egészségügy alulfinanszírozottsága miatt mondott le, de azzal sem értett egyet, hogy az ágazat költségvetésének jelentős részét kezelő országos egészségbiztosítási pénztár a minisztériumtól különállva, önállóan működött. Az RMDSZ ezért feltételhez kötötte az új miniszter megnevezését. A közlemény szerint a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PD-L) folytatott tárgyalások nyomán az RMDSZ megállapodott abban, hogy a pénztár tevékenységét ezentúl a minisztérium koordinálja. Ez azt jelenti – olvasható a közleményben –, hogy az egészségügyben a közpolitikák egy intézményen belül, egységesen valósíthatók meg.

Ritli László 1948-ban született Nagyváradon. Temesváron végezte el az orvosi egyetemet, majd a hetveneses és nyolcvanas években a vaskohsziklási városi kórházat irányította, illetve ellenőrként dolgozott a Bihar megyei egészségügyi igazgatóságon. 1990-ben kinevezték a nagyváradi gyermekkórház igazgatóhelyettesévé, 1997 és 2009 között pedig a Bihar megyei egészségügyi igazgatóságot irányította. A pediátria, az onkológia és a hematológia területén szaktekintélynek számító orvos a Nagyváradi Egyetem orvostudományi karán tanít, 2010 óta a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház igazgatója.

Az RMDSZ ismét köszönetet mondott Cseke Attilának az általa elkezdett reformokért, amelyeket a magyar szervezet álláspontja szerint folytatni kell. A magyar szervezetnek négy tagja van a román kormányban, három miniszteri posztot – az egészségügyi szaktárcán kívül a környezetvédelmit és a kulturálist –, valamint a miniszterelnök-helyettesi funkciót töltik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.