Rosszul végződött az első orosz lopakodó útja

Az első orosz lopakodó vadászrepülőgépnek félbe kellett szakítania a felszállást a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalonon (MAKSZ) a Moszkva melletti Zsukovszkijban, és újra kudarcba fulladt egy Bulava ballisztikus rakéta kilövésére tett kísérlet vasárnap.

MNO
2011. 08. 21. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gép bemutató repülésre indult, amikor mintegy 100 kilométer/óra sebességnél a pilóta vészfékezést hajtott végre, mert meghibásodást észlelt a jobb hajtóműben. A gép nem emelkedett fel, és nem csúszott ki a kifutópályáról, nem sérült meg sem a gép, sem a gépet vezető Szergej Bogdan berepülő pilóta, Oroszország hőse – jelentette az Interfax hírügynökség a MAKSZ szóvivőjére hivatkozva. A repülőgép – teljes típusneve T–50 PAK FA – tavaly januárban emelkedett először a levegőbe, de a közönség előtt csak a mostani légi szalonon mutatkozott be szerdán, amikor Vlagyimir Putyin miniszterelnök felkereste a bemutatót. A T–50-esnek a 2005-ben hadrendbe állított amerikai F–22 Raptorral kell felvennie a versenyt. Mindeddig nem terveztek a gép számára új hajtóműveket, és nem szerelték fel a legkorszerűbb műszerekkel. Szériagyártása a legderűlátóbb becslések szerint is csak 2015-ben kezdődhet meg.

Moszkva szerződéseket kötött Indiával a gép fejlesztésében való együttműködésre, és orosz remények szerint az indiai légierő lesz majd a gép egyik fő megrendelője. Jelenleg két orosz lopakodóval folynak berepülési kísérletek, és a tervek szerint még az idén további két gép is elkészül.

Ugyancsak az Interfax hírügynökség jelentette, hogy dolgavégezetlenül visszatért Szeverodvinszkbe a Jurij Dolgorukij nukleáris meghajtású, Borej osztályú tengeralattjáró, amelyről szombaton akartak kilőni egy Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. A kísérlet ezúttal azért maradt el, mert a tengeralattjáró energiellátásának egyik rendszere hibásodott meg.

A Bulavával tavaly decemberig 12 kísérletet hajtottak végre, s ezek többsége sikertelen volt, de idén július 28-án kilőtték, első ízben sikeresen, a víz alól, a Jurij Dolgorukijról, amelyre tervezték. A Jurij Dolgorukij új generációs tengeralattjáró prototípusa, s „ikreit” már építik Szeverodvinszkben. A Bulavát szánják az orosz nukleáris erők egyik oszlopának, és a kilencvenes években kezdődött kidolgozása az egyik legköltségesebb orosz fegyverfejlesztési projekt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.